Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2020 17:32

Χαιρετισμός της κας Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου στα παιδιά και τους έφηβους

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση που σας υποδέχομαι φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο, στην εκδήλωση την οποία διοργανώνει το Ίδρυμα «Ελπίδα» Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, όπως αυτή καθιερώθηκε να είναι η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, παρά την επιθυμία του περί του αντιθέτου, δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται απόψε μαζί μας, αφού έπρεπε να παραστεί στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μία εκδήλωση με ξεχωριστή σημασία για τη φετινή χρονιά, αφού συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δημιουργία της Παιδογκολογικής/ Παιδοαιματολογικής Κλινικής, του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Αναμφίβολα, η λειτουργία του εν λόγω κέντρου, χάρις στη σκληρή δουλειά και την υπευθυνότητα του δημιουργού και Διευθυντή του, Δόκτορα Λοΐζου Λοΐζου, αλλά και την διαχρονική αφοσίωση του άριστα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που το στελεχώνει, απετέλεσε σταθμό για την πατρίδα μας.

Ο Δόκτορας Λοΐζος Λοΐζου, ένας λαμπρός επιστήμονας ως επικεφαλής του Κέντρου στο Μακάριο, αφιέρωσε τη ζωή του στη μάχη κατά του καρκίνου. Υπηρετώντας ακούραστα και αθόρυβα την επιστήμη του και πλαισιωμένος από την εξαίρετη ομάδα του, κατάφεραν μαζί να οδηγήσουν ψηλά το Κέντρο και να το καταξιώσουν εντός και εκτός των στενών ορίων της πατρίδας μας.

Πιο συγκεκριμένα, ως το μοναδικό κέντρο τριτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης στη χώρα για τη διάγνωση και θεραπεία των περιπτώσεων παιδικού και εφηβικού καρκίνου και λευχαιμίας, συνεισέφερε διαχρονικά τα μέγιστα προς την μακροχρόνια και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, σημειώνοντας μάλιστα εξαιρετικά αποτελέσματα αναφορικά με την επιβίωση των παιδιών με καρκίνο.

Και θεωρείται πράγματι σημαντική επιτυχία για τον τόπο μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, το γεγονός ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες όσον αφορά τις επιτυχίες στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου και λευχαιμίας, παρουσιάζοντας πολύ ψηλά ποσοστά ίασης του παιδικού καρκίνου.

Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους, που το Κράτος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει ποικιλοτρόπως το Κέντρο, αναγνωρίζοντας τη λειτουργία του ως ένα εκ των σημαντικότερων στρατηγικών εταίρων και υποστηρικτών των συντονισμένων και στοχευμένων πολιτικών και αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Και θέλω στο σημείο αυτό, να διαβεβαιώσω και από αυτό το βήμα, ότι αναγνωρίζοντας ως Πολιτεία τον αγώνα των παιδιών και των οικογενειών τους, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό τους με στόχο να τους παρέχουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν από τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρακτικών, θα συνεχίσει να εξασφαλίζει στα παιδιά την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στο σχολικό πρόγραμμα.

Φίλες και φίλοι,

Σημαίνοντα ρόλο όσον αφορά την στήριξη των πασχόντων με καρκίνο παιδιών και των οικογενειών τους, διαδραματίζει το ίδρυμα «ΕΛΠΙΔΑ» Κύπρου.

Ένα ίδρυμα, το οποίο συνέδεσε στενά το όνομά του με τα παιδιά αυτά, προσφέροντας τους ουσιαστική βοήθεια και ποικιλότροπη συμπαράσταση.

Μέσα από την τριαντάχρονη λειτουργία του, την ανιδιοτελή και άοκνη δράση των μελών του, το Ίδρυμα κατέστη φάρος ελπίδας για τα καρκινοπαθή παιδιά και τις οικογένειες τους, δίνοντας τους πραγματικά το δικαίωμα να αισθάνονται την ασφάλεια πως στην καθημερινή δική τους μάχη δε είναι μόνοι.

Και είναι στο πλαίσιο αυτό, που αναγνωρίζεται υψίστης σημασίας η αδελφοποίηση του Ιδρύματος με το σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ Ελλάδος και η αγαστή συνεργασία που αναπτύσσουν, προς όφελος των παιδιών με καρκίνο.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αδελφοποίησης, ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω ότι το καλοκαίρι που προηγήθηκε, παιδιά του ιδρύματος Ελπίδα Κύπρου συμμετείχαν στην Κατασκήνωση θεραπευτικής ψυχαγωγίας που διοργανώνει το ίδρυμα Ελπίδα Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό, είχαν μια μοναδική εμπειρία και ξεχωριστή δυνατότητα ξεγνοιασιάς απολύτως απαραίτητες για την δύσκολη περίοδο που διανύουν στη ζωή τους.

Και είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που θα συνεχίσουμε την εν λόγω συνεργασία, αναπτύσσοντας παράλληλα και πληθώρα άλλων.

Ανάλογα μεγάλης σημασίας είναι και άλλες συνεργασίες που αναπτύσσουμε. Ενδεικτικά αναφέρω το σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στον σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το οποίο λειτουργώντας σαν ακόμη ένας συνδετικός ιστός ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενδυναμώνει επιστημονικά και οργανωτικά τον κοινό μας αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στην Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ Ελλάδος, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Όπως συχνά συνηθίζω να λέω, με την Μαριάννα, πέραν της βαθιάς και στενής φιλίας, πάνω από όλα, μας συνδέει το όραμα και ο σκοπός της διπλής Ελπίδας. Αυτής της Ελλάδας και αυτής της Κύπρου.

Η δική της, απόλυτα συνειδητοποιημένη, ψυχή τε και σώματι, αδιάκοπη προσπάθεια στην καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, έδωσε στα παιδιά το δικαίωμα της ελπίδας.

Την ίδια στιγμή, η δική της αλτρουιστική, μεγαλόψυχη δράση δίδει στον καθένα από εμάς διδάγματα ζωής και παράδειγμα προς μίμηση.

Κοινή μας επιθυμία και δεδηλωμένη βούληση είναι να εργαστούμε, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ήδη αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με έμπρακτα αποτελέσματα προς όφελος των καρκινοπαθών παιδιών και των οικογενειών τους. Επιβεβαίωση αυτού η παρουσία της στη σημερινή εκδήλωση.

Φίλες και φίλοι,

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Ιδρύματος «ΕΛΠΙΔΑ», για το υψηλό έργο κοινωνικής προσφοράς και ανθρωπισμού που επιτελούν, λειτουργώντας ενισχυτικά στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως κράτος για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών και ανακουφιστικής φροντίδας.

Την ίδια στιγμή, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δρ. Λοΐζο Λοΐζου και το σύνολο του προσωπικού της Παιδογκολογικής/ Παιδοαιματολογικής Κλινικής, του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας, καταξιώνοντας, μέσα από την υψηλή προσφορά της, να καταστήσει  την Κύπρο αναγνωρισμένη διεθνώς στον τομέα της επιστήμης και της μάχης κατά του καρκίνου.

Φίλες και φίλοι,

Η μάχη κατά του καρκίνου είναι μάχη που πρέπει να δίδουμε από κοινού, ο καθένας στο μέτρο του δυνατού και με τον δικό του τρόπο, είτε μέσα από την επιστημονική είτε μέσα από τη φιλανθρωπική δράση.

Ως και ο τίτλος του σεμιναρίου, «30 χρόνια Παιδογκολογίας στην Κύπρο: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», μέσα από την επιλεγμένη και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θεματολογία που θα αναπτύξουν στη συνέχεια διακεκριμένοι επιστήμονες, θα μας διαφωτίσει, για το τι έχουμε μέχρι στιγμής πετύχει και τι  περαιτέρω μπορούμε να πράξουμε στον αγώνα  της συμπαράστασης και της αντιμετώπισης του καρκίνου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τον αγώνα αυτό μπροστάρης θα είναι η Πολιτεία.

Σας ευχαριστώ.

--------------------

ΡΜ/ΕΙ

Σχετικά Ανακοινωθέντα