Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2020 09:27

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ τιμά τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με σχετικό ψήφισμά του το 2007, καθιέρωσε τη 15η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας. Η άνευ προηγουμένου κρίση, που προκλήθηκε από την πανδημία, δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και νομικές προκλήσεις παγκοσμίως.  Καθώς τα κράτη είναι υποχρεωμένα να υιοθετούν έκτακτα μέτρα, είναι ουσιώδες να τηρούνται οι εθνικές νομοθεσίες, να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστές οι διεθνείς συμφωνίες και βασικές αρχές νομιμότητας, καθώς και το δικαίωμα στη δικαιοσύνη και στην περίθαλψη.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres ζήτησε από τις κυβερνήσεις να επιδείξουν διαφάνεια, υπευθυνότητα και ευαισθησία στον χειρισμό της πανδημίας.  Επίσης, τα μέτρα που λαμβάνουν να είναι νόμιμα, αναγκαία και χωρίς διακρίσεις.  Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η καλύτερη ανταπόκριση σε μια κρίση είναι αυτή που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Μεταξύ άλλων δικαιωμάτων, τα κράτη πρέπει να σέβονται και να προστατεύουν θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως της έκφρασης, της πρόσβασης σε πληροφορίες και την ελευθεροτυπία.  Σύμφωνα με τον κ. Guterres: «Καθώς η υφήλιος αντιμετωπίζει την COVID-19, η δημοκρατία πρέπει να διαβεβαιώνει την ελεύθερη ροή ενημέρωσης, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη ευθυνών για τον χειρισμό της πανδημίας. »

Η αληθινή δημοκρατία πρέπει να ακολουθεί αμφίδρομη πορεία και να βασίζεται σε συνεχή διάλογο μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών και των κυβερνήσεων.  Στην Κύπρο, το 2015, το Υπουργικό Συμβούλιο καθιέρωσε τη 15η Σεπτεμβρίου ως την «Ημέρα του Πολίτη».  Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για την καθιέρωση τακτικής επικοινωνίας με τους πολίτες, διασφαλίζοντας το δικαίωμά τους στη διαφάνεια, έκφραση λόγου και ενημέρωση.  Στόχος είναι να προωθείται η ενεργός συμμετοχή τους στην κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διευρύνοντας τις επιλογές τους.

Με αφορμή την «Ημέρα του Πολίτη» και κατόπιν εισήγησης του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μία φορά τον χρόνο πραγματοποιείται Άτυπη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.  Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Υπουργών, νέοι και νέες από όλη την Κύπρο από πανεπιστήμια, λύκεια, στρατεύσιμοι, από την Αστυνομική Ακαδημία, οργανώσεις νεολαίας και ανέντακτοι νέοι παρακολουθούν τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων του Υπουργικού.  Ακολούθως, τους δίνεται η ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις και εισηγήσεις.

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνει αυτή τη δυνατότητα στην Κοινωνία των Πολιτών, με στόχο την ενδυνάμωση της σχέσης των πολιτών με τους θεσμούς του Κράτους.

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζει ότι ο ενεργός πολίτης προσδίδει ιδιαίτερο νόημα στη δημοκρατία.  Δεν περιορίζεται στο δικαίωμα της ψήφου, αλλά συνεργάζεται ή αντιτίθεται σε πολιτικές που επηρεάζουν τη δική του ζωή και των συμπολιτών του, σεβόμενος πάντοτε τη θέληση της πλειοψηφίας και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.  Η Κοινωνία των Πολιτών είναι συνυφασμένη με την «περισσότερη» ελευθερία, αλλά και τη μεγαλύτερη ευθύνη του πολίτη για το μέλλον αυτού του κόσμου.

Στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ο Στόχος 16-‘Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί’ αναγνωρίζει ότι η δημοκρατία είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες και με την οικοδόμηση αποτελεσματικών, υπεύθυνων και συμμετοχικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα.  Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, συνεχίζουμε την πολιτική μας για ενθάρρυνση της ενεργού πολιτότητας και της δραστηριοποίησης των νέων στα κοινά, προς ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας.

 (ΣΣ/ΕΙ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα