Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2020 09:41

Το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή γιορτάζει 15 χρόνια διασυνοριακής προστασίας των καταναλωτών

Υποστήριξη σε περισσότερους από 1 εκατ. Ευρωπαίους καταναλωτές

Τι πρέπει να κάνετε όταν ακυρωθεί η πτήση σας προς Πολωνία; Αγοράσατε μία τσάντα από την Ιταλία και είναι κατεστραμμένη; Έχετε παγιδευτεί σε συνδρομή απάτης; Από τη δημιουργία του, το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ECC-Net) έχει βοηθήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο καταναλωτές με θέματα όπως αυτά. Μόνο από την πανδημία του COVID-19, περισσότεροι από 90.000 καταναλωτές στράφηκαν προς το Δίκτυο των ΕΚΚ για βοήθεια. Στις 20 Νοεμβρίου, το Δίκτυο γιόρτασε την 15η επέτειό του.

Η διαδικτυακή εκδήλωση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Didier Reynders ήταν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κινήματος για τα δικαιώματα των καταναλωτών και να συζητήσουμε τον τρόπο για μια αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών στην Ευρώπη. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατα εγκριθείσας ατζέντας που υιοθετήθηκε για τους καταναλωτές, η οποία σκιαγραφεί τις προτεραιότητες της Επιτροπής για την πολιτική καταναλωτών για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία για την συγκέντρωση αρμόδιων φορέων και ενδιαφερομένων στον συγκεκριμένο τομέα, όπως εκπροσώπων καταναλωτών, νέων δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και άλλων φορέων.

Ο Επίτροπος Didier Reynders εύχεται χρόνια πολλά στο Δίκτυο των ΕΚΚ λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή με την πρακτική του υποστήριξη προς τους καταναλωτές θα παραμείνει και στο μέλλον ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό της Ένωσης για τη συνεργασία των καταναλωτών».

Η Petra de Sutter, πρώην πρόεδρος της IMCO και νυν Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, προσθέτει: «Δεν μπορώ παρά να υποστηρίξω το έργο που αναλαμβάνουν τα κέντρα σε καθημερινή βάση. Εμείς ως νομοθέτες μπορούμε να θεσμοθετήσουμε όσους κανονισμούς θέλουμε και να προστατεύσουμε τους καταναλωτές. Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της προστασίας».

Στις 21 Νοεμβρίου, το Δίκτυο δημοσίευσε τον ιστότοπο www.eccnet.eu έκθεση για τα 15 χρόνια ορόσημο και τα επιτεύγματά του. Περιλαμβάνεται, επίσης, ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στο μέλλοντικο προγραμματισμό στον οποίο παρουσιάζεται το όραμα του Δικτύου για βελτιωμένη εξυπηρέτηση στους καταναλωτές σε έναν ψηφιακό κόσμο, ο οποίος προσπαθεί να υποστηρίξει και να προωθήσει τη βιώσιμη κατανάλωση.

«Με αυτή την επέτειο, το Δίκτυο των ΕΚΚ καθιερώνεται ως θεσμός και ουσιαστικός παράγοντας στην προστασία των καταναλωτών στην Ευρώπη. Ανυπομονούμε για τους επόμενους ένα εκατομμύριο Ευρωπαίους καταναλωτές που θα βοηθήσουμε», λέει η Bianca Schulz, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή της Γαλλίας.

Το ECC-Net δεσμεύεται να συνεργάζεται στενά με τους αρμόδιους φορείς και τον επιχειρηματικό τομέα, ως μέρος μιας ολοκληρωμένης ομάδας προστασίας των καταναλωτών. Θα συνεχίσει να επισημαίνει τις εμπειρίες και να εκφράζει τις ανάγκες των καταναλωτών στο πλαίσιο της χάραξης πολιτικής, της εφαρμογής και της επιβολής. Το Δίκτυο θα λειτουργεί, επίσης, προληπτικά για την European Green Deal  και την Ψηφιακή Ατζέντα επενδύοντας σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Κάθε χώρα της ΕΕ καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή δημιουργώντας έτσι το Δίκτυο των ΕΚΚ. Το Δίκτυο των ΕΚΚ ενημερώνει τους καταναλωτές στην Ευρώπη για τα δικαιώματά τους και παρέχει δωρεάν βοήθεια σε διασυνοριακά προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:  oxinari@meci.gov.cy.

(ΕΚ/EI)