Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-05-2021 14:29

Δήλωση στον Τύπο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λετονίας κ. Edgars Rinkevics

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στη Ρίγα σήμερα και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον καλό φίλο και συνάδελφό μου Edgars για τη ζεστή φιλοξενία που μας προσφέρει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη εργασίας Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στη Λετονία από το 1997 και μόλις η δεύτερη γενικότερα. Το γεγονός ότι πραγματοποιείται παρά την πανδημία, είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουμε και οι δύο στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, καθώς και των αναξιοποίητων δυνατοτήτων που και οι δύο θεωρούμε ότι υπάρχουν για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και εντός ΕΕ.

Κατά την παραμονή μου σε αυτήν την όμορφη πόλη, προσβλέπω στις επαφές μου αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Με ικανοποίηση σημειώνω ότι οι διαβουλεύσεις που μόλις ολοκληρώσαμε με τον Edgars και τις αντιπροσωπείες μας, ήταν πολύ ανοιχτές και παραγωγικές, όπως θα περίμενε κανείς από δύο χώρες που είναι εταίροι στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 17 χρόνια τώρα. Είχαμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων και να συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να τις ενισχύσουμε περαιτέρω, εντοπίζοντας συνέργειες και εξετάζοντας πώς να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη δυναμική που δημιουργείται από αυτήν την επίσκεψη.

Για τον σκοπό αυτό, εκφράσαμε την κοινή μας δέσμευση να διερευνήσουμε ευκαιρίες συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ενώ, όσον αφορά τις οικονομικές μας ανταλλαγές, με βάση τα στατιστικά στοιχεία διαφαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Αποφασίσαμε επομένως να διερευνήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα, με την ενεργό συμμετοχή των εθνικών μας εμπορικών επιμελητηρίων.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ενημέρωσα τον Edgars για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να αρχίσει να δέχεται επισκέπτες από τις 10 Μαΐου, χωρίς περιορισμούς, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Το γεγονός ότι υπάρχει άμεση συνδεσιμότητα μεταξύ Λετονίας και Κύπρου είναι πολύ ελπιδοφόρο ― πράγματι, ταξίδεψα εδώ με απευθείας πτήση από τη Λάρνακα νωρίς το πρωί ― και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διευκολύνουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της συνδεσιμότητας.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα μας, περιλαμβανομένων των σχέσεων και της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ΕΕ και των γύρω περιοχών. Η γεωγραφία είναι πεπρωμένο και έχει αναπόφευκτη επίδραση στην πορεία της ιστορίας των εθνών. Η Κύπρος και η Λετονία, ως σχετικά μικρά Κράτη Μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, έχουν έννομο συμφέρον να δουν την ΕΕ να διαδραματίζει τον ενεργό και αποφασιστικό ρόλο που αρμόζει για να εξασφαλίσει ότι η άμεση γειτονιά της Ευρώπης, τόσο στον Νότο ― από τη δική μας οπτική ― και προς την Ανατολή ― όσον αφορά τη Λετονία ― θα είναι προβλέψιμη, ασφαλής και ευημερούσα.

Από την πλευρά μου, ενημέρωσα τον Edgars για τη σταθερή πρόοδο των προσπαθειών μας για ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, και από γεωστρατηγικής σκοπιάς.

Όσον αφορά την Ανατολική Εταιρική Σχέση, είμαι ευγνώμων που ο Edgars μοιράστηκε μαζί μου την εκ των έσω γνώση του θέματος που κατέχει, καθώς η Λετονία είναι μια χώρα που πραγματικά αντιλαμβάνεται τη σημασία της Σχέσης και των δυναμικών που αναπτύσσονται.

Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζονται Κράτη Μέλη όπως η Κύπρος και η Λετονία και να αλληλοϋποστηρίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ. Η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι το λιγότερο που περιμένουμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας σε περιόδους ανάγκης, όπως οι δύο χώρες μας γνωρίζουν πολύ καλά.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Έχοντας επιστρέψει μόλις τέλη της περασμένης εβδομάδας από την άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενημέρωσα ασφαλώς τον Edgars για τις συζητήσεις που είχαμε εκεί, καθώς και για το αποτέλεσμα της συνάντησης, που δυστυχώς δεν ήταν το επιθυμητό για εμάς, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.

Οι θέσεις που διατυπώνονται από την τουρκική πλευρά αντιβαίνουν σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την κοινή θέση της ΕΕ, όπως ορίζεται ρητώς σε αρκετές περιπτώσεις σε σχετικές αποφάσεις και συμπεράσματα. Αυτές οι θέσεις είναι εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, καθώς στοχεύουν ανοιχτά στη διχοτόμηση και όχι στην επανένωση του νησιού.

Για τον σκοπό αυτό, εξήγησα στον Edgars ότι στηριζόμαστε στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στους εταίρους μας στην ΕΕ, για να καταστήσουμε σαφές στην Άγκυρα το μήνυμα ότι πρέπει να θέσει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων πάνω από αυτό που αντιλαμβάνεται στενά ως εθνικό της συμφέρον. Από τους εταίρους μας στην ΕΕ, όπως η Λετονία, αναμένουμε να μεταφέρουν με κάθε ευκαιρία αυτό το μήνυμα στην Τουρκία με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παρερμηνείας, και κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, κατά το οποίο θα συζητηθεί η προοπτική θετικής ατζέντας στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Αγαπητέ Edgars,

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη θερμή φιλοξενία της Λετονίας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας κατά την προσεχή περίοδο για να προωθήσουμε τη διμερή και ευρωπαϊκή μας ατζέντα και ευελπιστώ ότι θα έχω σύντομα την ευκαιρία να σας υποδεχθώ στην Κύπρο, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις εποικοδομητικές μας συζητήσεις.

 

(ΜΧ/ΙΚ/ΣΧ)