Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-02-2018 12:37

Ολοκληρώθηκε η ερευνητική γεώτρηση «Calypso 1» εντός του Τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Tο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών της ερευνητικής γεώτρησης «Calypso 1» σε βάθος νερού 2.074 μέτρων, εντός του ερευνητικού Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των εταιρειών Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από την ερευνητική γεώτρηση, η οποία έφθασε στο τελικό συνολικό βάθος των 3.827 μέτρων, όπως και η μέχρι τώρα ανάλυση που διενεργήθηκε, κατέδειξαν την ύπαρξη εκτεταμένης στήλης καθαρού φυσικού αερίου σε πετρώματα Μειοκαινικής και Κρητιδικής ηλικίας, κάτω από το κάλυμμα των εβαποριτών. Η Κρητιδική ακολουθία πετρωμάτων χαρακτηρίζεται από εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.

Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού αφενός αυξάνονται τα ενδογενή αποθέματα φυσικού αερίου και αφετέρου επαναβεβαιώνεται η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr».

Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποσότητα του φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Calypso» θα απαιτηθούν εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες έρευνας και αξιολόγησης.

(ΜΛ)