Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-09-2021 14:43

Χαιρετισμός Πρώτης Κυρίας Ά. Αναστασιάδη στην απονομή των Βραβείων Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και την απόδοση στην ίδια της διάκρισης «Αλληλεγγύης ανάμεσα στους Λαούς» χθες

Δήμος Ερμιόνης, Ελλάδα

Βρισκόμαστε σήμερα σε αυτά τα σημαντικά Βραβεία Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Ο Πολιτισμός για τον Ελληνισμό, αλλά και την οικουμένη ολόκληρη έχασε προ ημερών μια τεράστια και διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητα. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί συνώνυμο του Ελληνικού πολιτισμού και για όσα αυτός ο πολιτισμός μεταλαμπάδευσε σε όλο το κόσμο. Ο θάνατος του συνιστά απώλεια για τον Ελληνισμό, ωστόσο η παρακαταθήκη του αποτελεί φωτεινό φάρο για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές των Ελλήνων, όσον αφορά την επιτέλεση του δικού μας χρέους προς την πατρίδα.

Σήμερα, βιώνω έντονη συναισθηματική φόρτιση και συγκίνηση. Συγκίνηση η οποία εύλογα προκαλείται από την απόδοση στο πρόσωπό μου της ειδικής τιμητικής διάκρισης «Αλληλεγγύης ανάμεσα στους Λαούς».

Λαμβάνω  με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης την άκρως τιμητική αυτή διάκριση, και παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στο σκεπτικό της απόφασής σας, νιώθω τη βαθιά ανάγκη να τονίσω ότι δεν έπραξα τίποτα περισσότερο από ό,τι το  καθήκον του καθενός από εμάς πρέπει να υπαγορεύει. Σε μια εποχή που καθίσταται επιτακτική ανάγκη της προώθησης των αρχών της ειρήνης, της αδελφοσύνης των λαών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως το πλέον ασφαλές θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί η λειτουργία μίας παγκόσμιας ανθρωποκεντρικής κοινωνίας.

Η εν λόγω διάκριση, στο πλαίσιο των Βραβείων Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», υπομνήσκοντας την ξεχωριστή δράση προσφοράς της ισχυρής προσωπικότητας της κυρίας Βαρδινογιάννη, θα αποτελεί για εμένα πρόσθετο κίνητρο για την ανάληψη ακόμη περισσότερων δράσεων προς όφελος των συνανθρώπων μας, της κοινωνίας και του πολιτισμού μας.

Η αγάπη, της καλής μου φίλης Μαριάννας, για την ιδιαίτερη της πατρίδα, δεν γνωρίζει όρια και σύνορα.

Η αγάπη αυτή, εκφρασμένη μέσα από πληθώρα πράξεων προσφοράς, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, και παγκοσμίως, αναδεικνύοντας την, πέρα από πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, σε πρέσβειρα του Ελληνισμού και του πολιτισμού του.

Συνδέοντας απόλυτα την πολυσήμαντη αυτή προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη, με την έννοια της ανιδιοτέλειας, αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα  ανθρωπιάς που χαρακτηρίζει τους Έλληνες ιστορικά.

Και πράγματι, ο αληθινός πολιτισμός των Ελλήνων είναι η ανθρωπιά τους. Αυτή η ανθρωπιά είναι που μας ενώνει και μας συνενώνει, απέναντι στις προκλήσεις που καλούμαστε συχνά να αντιμετωπίσουμε ως λαός.

Είναι η ίδια ανθρωπιά που μας βοήθησε να ανταποκριθούμε σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοïού, πέραν των πολιτικών του κράτους.

Σε αυτή στην οποία στηριχθήκαμε, ανάμεσα σε άλλα, για να διαχειριστούμε και να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που πλήγηκαν από τις φονικές πυρκαγιές που βιώσαμε το καλοκαίρι.

Αυτή η ανθρωπιά είναι η περηφάνια μας ως λαός και αυτή θα συνεχίσω να έχω ως γνώμονα της δικής μου πορείας, λαμβάνοντας σήμερα το βραβείο.

Την ίδια στιγμή, η απονομή της τιμητικής διάκρισης αλλά και του Μεταλλίου με τις μορφές των Ερμιονιτών Οπλαρχηγών, αδελφών Γιάννη και Σταμάτη Μήτσα, εδώ στην Ερμιόνη όπου φιλοξενήθηκε για δύο μήνες η Γ’ «κατ’ επανάληψη» Εθνοσυνέλευση το 1827, και μάλιστα στη συγκυρία του έτους εορτασμών των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, συνιστά για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνες, μία ισχυρή υπόμνηση.

Υπόμνηση της υποχρέωσης που έχουμε να σταθούμε στα χρήσιμα διδάγματα και μηνύματα, τις καλές και ένδοξες στιγμές του σπουδαίου αυτού γεγονότος, ώστε να εκπληρώσουμε το δικό μας χρέος απέναντι στην ιστορία.

Ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο, που Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν σημαντικές εθνικές προκλήσεις, το χρέος αυτό επιβάλλει πρωτίστως να πορευθούμε με αρραγή ενότητα και σύμπνοια, προκειμένου να υπερασπιστούμε την επιβίωση του Ελληνισμού, τα δίκαια και τα δικαιώματά του.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης, για 47 και πλέον χρόνια, τουρκικής κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμετάθετος, κοινός στόχος Κύπρου και Ελλάδας, ήταν και παραμένει η επανένωση της Κύπρου, η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και η επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό ζήτημα.

Ο Ελληνισμός, η Ιστορία και ο πολιτισμός του, οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει, είναι βαθιά ριζωμένα στην καρδιά μου.

Εκφράζοντας, για μία ακόμη φορά, τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη για την τιμή στο πρόσωπό μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι αναλώνοντας όλες μου τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση της διατήρησης και της διάδοσής τους.

Επιτρέψτε μου προτού ολοκληρώσω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον Καθηγητή Roderick Beaton, την Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ και την Καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, που τιμώνται απόψε με το Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Συγχαίροντας σας θερμά, θα ήθελα να εξάρω την υψηλή δράση με την οποία επιλέξατε να συνδέσετε την πορεία της ζωής σας, η οποία αναγνωρίζεται σημαίνουσα ως προς την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Ιστορίας, του πολιτισμού και των τεχνών διεθνώς. Δράση, η οποία αποτελεί το πιο φωτεινό παράδειγμα για τις παρούσες και μέλλουσες γενεές των Ελλήνων.

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα