Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-07-2022 15:51

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή του Περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Έκδοση και Αναγνώριση Πιστοποιητικών και Ναυτική Εκπαίδευση) Τροποποιητικού Νόμου

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας χαιρετίζει την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, του τροποποιητικού Νόμου αναφορικά με την Έκδοση και Αναγνώριση Πιστοποιητικών των Ναυτικών και τη Ναυτική Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον οποίο γίνεται μία ολιστική προσέγγιση θεμάτων που αφορούν τους ναυτικούς και κυρίως την εκπαίδευση τους.

Η ψήφιση του εν λόγω τροποποιητικού νόμου ρυθμίζει ζητήματα τα οποία διαχρονικά έχουν δείξει ότι έχριζαν διευκρίνησης, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές και προβλεπόμενες πραγματικότητες, και ταυτόχρονα εισάγει νέες ρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με τις Σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Σημαντική για την ελκυστικότητα του ναυτικού επαγγέλματος θεωρείται η αποσαφήνιση των θεμάτων αναφορικά με τον υπολογισμό και την απόδειξη της θαλάσσιας υπηρεσίας των ναυτικών, καθώς επίσης και των εκπαιδευτικών τους προσόντων.

Επιπρόσθετα, γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα προς την ψηφιοποίηση και την κατάργηση των έντυπων πιστοποιητικών, εξέλιξη που απορρέει από τη διεθνή τάση και πρακτική. Πλέον θεσπίζεται η δυνατότητα έκδοσης, με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας, σε ψηφιακή μορφή μόνο, των πιστοποιητικών ικανότητας, των θεωρήσεων τους, των πιστοποιητικών επάρκειας και αποδεικτικών εγγράφων των ναυτικών.

Ουσιαστικά η ρύθμιση σε σχέση με τις Σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης επιχειρείται με την εισαγωγή διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία τους. Οι νέες διατάξεις σκοπό έχουν αποκλειστικά και μόνο την προστασία των ναυτικών αναφορικά με τη σχολή που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν και στοχεύουν τα μαθήματα που θα ακολουθήσουν και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τροποποιητικό νόμο, η εκπαίδευση των ναυτικών γίνεται μόνο από αναγνωρισμένες σχολές ναυτικής εκπαίδευσης οι οποίες παρέχουν εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας υποστηρίζει και ενισχύει διαχρονικά το ναυτικό επάγγελμα με δράσεις που επιδιώκουν πέραν των άλλων και την προσέλκυση νέων σε αυτό το πεδίο εργασίας.


(ΜΒ)