Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2018 15:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στο 40ό Ετήσιο Συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ

Το ετήσιο Συνέδριο και η Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) αποτελούν κάθε χρόνο σημαντικό σταθμό στα τουριστικά δρώμενα της Κύπρου. Ουσιαστικά, φέρνοντας μαζί τους επαγγελματίες της τουριστικής μας βιομηχανίας, όπως και άλλων συναφών κλάδων, μας δίδεται, μέσα σ’ όλα τ’ άλλα, και μια πρώτης τάξης ευκαιρία, στο κλείσιμο της χρονιάς, να συζητήσουμε τα όσα έχουμε καταφέρει από κοινού.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πρέπει να πω πως πρόκειται για ευκαιρία ιδιαίτερα καλοδεχούμενη. Κι αυτό γιατί το 40ό Συνέδριο και η 26η Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΠΑΣΥΞΕ πραγματοποιούνται φέτος έναν μόλις μήνα μετά το τέλος της πιο επιτυχημένης μας τουριστικά χρονιάς και, φυσικά, δύο βδομάδες πριν την ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας της παρούσας διακυβέρνησης.

Τρία εκατομμύρια εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (3.65 εκ.) τουρίστες φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο το 2017, αριθμός αυξημένος κατά 15% σε σχέση με το 2016 και 48% σε σχέση με το 2012. Κατ’ επέκταση και τα τουριστικά έσοδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανήλθαν σε €2.6 δισεκατομμύρια μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ξεπερνώντας κατά €220 εκατομμύρια τα συνολικά έσοδα για ολόκληρο το 2016, από τους πρώτους έντεκα μήνες του χρόνου.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα νούμερα των τελευταίων χρόνων, κερδίζουμε σταδιακά και το μεγάλο στοίχημα για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αναφέρω ενδεικτικά πως οι αφίξεις του χειμώνα 2016-2017, της περιόδου δηλαδή μεταξύ Νοέμβριο και Μάρτιο, αυξήθηκαν 58% σε σχέση με τον χειμώνα 2012-2013 από 300 χιλιάδες σε μισό εκατομμύριο τουρίστες.

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Όλες μας οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2018 θα είναι ακόμα μια καλή χρονιά για τον τουρισμό της Κύπρου. Τούτο, άλλωστε, διαφαίνεται τόσο από την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς την Κύπρο και τις συμφωνίες που πετύχαμε με ξένους οργανωτές ταξιδίων όσο και από τις πληροφορίες που έχουμε για τους αριθμούς των κρατήσεων.

Γενικότερα, την τελευταία πενταετία ο τουρισμός μας επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αποτελεί την κινητήρια δύναμη της κυπριακής οικονομίας, με τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται να είναι το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς από όλους τους τουριστικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ξενοδόχων μας. Έγνοια της Κυβέρνησής μας από την πρώτη στιγμή υπήρξε να ανακτήσει ο τουριστικός μας τομέας την ανταγωνιστικότητα που απώλεσε σταδιακά από το 2001, μεταξύ άλλων, πετυχαίνοντας αυτό που πραγματεύεται το φετινό Συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ, ήτοι να διευρύνουμε τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών μας.

Η Κύπρος σήμερα είναι πολύ περισσότερα από «ήλιος και θάλασσα» και στόχος των ενεργειών μας είναι ακριβώς να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, να το εκσυγχρονίσουμε και να καταστήσουμε την ανάπτυξή του βιώσιμη και αειφόρο. Οφείλουμε ο τουρισμός μας να αναπτύσσεται πλέον με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον και την ευρύτερη κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε τα όρια και τις αντοχές των υποδομών της χώρας μας. Να μου επιτραπεί το λογοπαίγνιο: τα επόμενα βήματά μας θα πρέπει να μας φέρουν σε σημείο που δεν θα μιλάμε πλέον για τον τουρισμό ως ατμομηχανή της οικονομίας, αλλά ως έναν πανίσχυρο ηλεκτρικό κινητήρα τελευταίας γενιάς.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση κατέβαλε και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, υλοποιώντας συγκεκριμένες πολιτικές. Συνοπτικά σημειώνω την προώθηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως το καζίνο θέρετρο, οι μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ, καθώς και την εφαρμογή πολιτικής ανοικτών αιθέρων, τη στοχευμένη απλοποίηση διαδικασίας παραχώρησης θεωρήσεων εισόδου από χώρες που είναι καθαροί εξαγωγείς τουριστών, τη σύναψη συμφωνιών για μακροχρόνιες συνεργασίες με μεγάλους οργανωτές ταξιδίων του εξωτερικού και τα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν για προώθηση των τουριστικών αναπτύξεων.

Τα πολεοδομικά αυτά κίνητρα συνέβαλαν – και αυτό είναι κάτι που οι ξενοδόχοι μας το γνωρίζουν καλύτερα από όλους –στη δημιουργία 10 χιλιάδων νέων κλινών από το 2013, οι οποίες, βάσει υπολογισμών του ΚΟΤ, ενδέχεται να αποφέρουν έσοδα €150 με €200 εκατομμύρια τον χρόνο. Επιπλέον, ακόμα 5 χιλιάδες κλίνες είναι σήμερα υπό κατασκευή, ενώ σε ισχύ βρίσκεται και το Σχέδιο Χορηγιών που εφαρμόζει ο ΚΟΤ για επενδύσεις που πραγματοποιούνται από ξενοδοχειακές μονάδες με σκοπό τον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος.

Εξάλλου, για να έχουμε την επιδιωκόμενη αειφορία στον τουρισμό μας, έχουμε σχεδιάσει και εργαζόμαστε για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού πλαισίου για τον τομέα. Για πρώτη φορά εκπονήθηκε μακρόπνοη Εθνική Στρατηγική Τουρισμού με χρονικό ορίζοντα το 2030, την εφαρμογή της οποίας θα ξεκινήσουμε σύντομα. Επιπλέον, ετοιμάσαμε και καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ, κατόπιν του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου, στη Βουλή προωθείται σταδιακά και το νέο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τα θέματα τουρισμού. Το νέο πλαίσιο αφορά συνολικά σε 16 νομοθεσίες και κανονισμούς που προνοούν τόσο για την απλοποίηση της αδειοδότησης όσο και για τη λειτουργία των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, των κέντρων αναψυχής, των γραφείων τουρισμού και των ξεναγών.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι επιτυχίες των τελευταίων ετών δε θα ήταν δυνατές εάν δεν υπήρχε η στενή και αγαστή συνεργασία του Κράτους με τους φορείς τουρισμού του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα ο ΠΑΣΥΞΕ και τα μέλη του έχουν συμβάλει, θεωρώ, τα μέγιστα στις κοινές προσπάθειές μας και γι’ αυτό τους ευχαριστώ και τους συγχαίρω θερμά.

Παράλληλα, διαβεβαιώνω όλους – και κλείνω με αυτό – ότι πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της στρατηγικής ανάπτυξης του κυπριακού τουρισμού. Για να πετύχουμε δε τους στόχους μας πρόθεσή μας είναι να εργαστούμε σκληρά, προωθώντας συγκριμένες δράσεις και ενισχύοντας έμπρακτα τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών της τουριστικής μας βιομηχανίας.

_____________
ΓΑ/ΕΛ/ΣΧ