Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-08-2022 15:07

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με εκπροσώπους του νεοσύστατου Σωματείου «251 Τάγμα Πεζικού 1974»

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα, 31 Αυγούστου 2022, συνάντηση με εκπροσώπους του νεοσύστατου Σωματείου «251 Τάγμα Πεζικού 1974» με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία τους για εγγραφή τους σε Σωματείο. 

Το 251 ΤΠΖ, το οποίο έδρευε στην Κερύνεια, ήταν το πρώτο τάγμα που δέχτηκε αεροπορική επίθεση από την τουρκική πολεμική αεροπορία, και οι στρατιώτες του ήταν οι πρώτοι που αντιστάθηκαν και πολέμησαν γενναία τις βάρβαρες ορδές του Αττίλα, στην πρώτη φάση της τουρκικής απόβασης στο Πέντε Μίλι και στον Άγιο Γεώργιο, με τις βαρύτερες απώλειες.

Το 251 ΤΠΖ είναι το μόνο τάγμα της Εθνικής Φρουράς που έχει διαλυθεί μετά τον πόλεμο του 1974. Από τους 325 περίπου στρατιώτες του τάγματος, κληρωτούς και εφέδρους, μετά το τέλος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, το τάγμα είχε 132 ηρωικούς πεσόντες και αγνοουμένους, 75 αιχμάλωτους που είχαν μεταφερθεί σε φυλακές της Τουρκίας, καθώς και 98 διασωθέντες.

Ο Επίτροπος χαιρέτισε την πρωτοβουλία για σύσταση τους σε Σωματείο και διαβεβαίωσε για τη διαχρονική στήριξη της Κυβέρνησης προς τους πολεμιστές του 1974 και τον απόλυτο σεβασμό προς όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.  Παράλληλα, υποσχέθηκε όπως καταβληθούν άμεσα προσπάθειες για δημιουργία ενός μνημείου προς τιμή όλων των μαχητών, πεσόντων και αγνοουμένων, του 251 ΤΠΖ που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι εναντίον του Τούρκου εισβολέα.

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα