Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2022 15:50

Απολογισμός του έργου του Επιτρόπου του ΚΟΑΠ

Ο κ. Ανδρέας Κυπριανού, συμπληρώνει σήμερα ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών.

Μέσα στο διάστημα αυτό ο Επίτροπος πραγματοποίησε συναντήσεις με Υπουργούς, Υφυπουργούς, Βουλευτές, Αρχηγούς κομμάτων και άλλους αξιωματούχους της Κυβέρνησης με στόχο και σκοπό την ενημέρωσή τους για το έργο του ΚΟΑΠ και την εξεύρεση τρόπων για ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, την διευκόλυνση του αιτητή, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την πάταξη της αστυφιλίας.

Ο Επίτροπος είχε, επίσης, προσωπικές συναντήσεις με τις αγροτικές οργανώσεις, τις Ομάδες Παράγωγων, απλούς αγρότες και άλλους φορείς για συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά και για ανταλλαγή εισηγήσεων και απόψεων με στόχο την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού.

Ο Επίτροπος, επίσης, συμμετείχε σε διάφορα ευρωπαϊκά συνέδρια και υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αγροτικών πληρωμών.

Όπως είχε υποσχεθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Επίτροπος βρέθηκε στην ύπαιθρο, κοντά στον Κύπριο αγρότη, με επιτόπου επισκέψεις σε όλες τις κοινότητες, με σκοπό την άμεση επαφή με τους αγρότες, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, ώστε να καταγράψει προβλήματα, τις αγωνίες και εισηγήσεις που του αγροτικού τομέα της Κύπρου. Επίσης, κατόπιν οδηγιών του Επιτρόπου, Λειτουργοί του Οργανισμού βρέθηκαν σε διάφορα χωρία όπου με την παραχώρηση των κοινοτικών γραφείων του χωρίου παρέμειναν για δύο βδομάδες και βοηθούσαν τους αγρότες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, με απόφαση του κ. Κυπριανού, το Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία για πρώτη φορά στην ύπαιθρο, στο Δήμο Λευκάρων, όπου  αγρότες – παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να πωλήσουν τα προϊόντα τους.

Ο Επίτροπος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλο το προσωπικό παγκύπρια και τους διαβεβαίωσε ότι είναι στην διάθεση οποιουδήποτε και για οτιδήποτε τον/την απασχολεί.

Μόλις τέσσερις μήνες μετά το διορισμό του, ο Επίτροπος δημιούργησε το Νέο Περιφερειακό Γραφείο Πάφου στην περιοχή της Πόλεως Χρυσοχούς, όπου πλέον  οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής και της περιοχής Τηλλυρίας μπορούν να εξυπηρετούνται από αυτό. Η λειτουργία του νέου αυτού γραφείου βοήθησε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών της περιοχής και στον τερματισμό της πολύχρονης ταλαιπωρίας τους από τη μετάβαση στο Επαρχιακό Γραφείο Πάφου.

Ο κ. Κυπριανού είχε και έχει την πρόκληση να εφαρμόσει έγκαιρα τις νέες απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με σκοπό να είναι έτοιμος ο Οργανισμός να υλοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξη και Περιβάλλοντος. Η νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 θα εφαρμοστεί μέσα από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου, το οποίο θα περιέχει πλήθος παρεμβάσεων για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων και οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Κύπρου. Η συνολική χρηματοδότηση της νέας ΚΑΠ αναμένεται να ανέλθει σε περίπου €458.4 εκατ. από τα οποία τα €233.5 εκατ. αναμένεται να παρασχεθούν μέσω των Άμεσων Πληρωμών (100% ευρωπαϊκοί πόροι),  περί τα €200 εκατ. μέσω της Αγροτικής Ανάπτυξης και περί τα €24.9 εκατ. μέσω τομεακών παρεμβάσεων στον αμπελοοινικό τομέα, στις κοινές οργανώσεις Αγοράς και στη μελισσοκομία.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για απλοποίηση και υποβοήθηση των αιτητών, με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας ο Επίτροπος αποφάσισε για πρώτη φορά την άμεση εφαρμογή των Ελέγχων με το σύστημα της Παρακολούθησης Γεωργικών Εκτάσεων γνωστό ως Monitoring.

Όραμα του κ. Κυπριανού είναι να καταστεί ο ΚΟΑΠ ένας σύγχρονος, ευέλικτος, μη γραφειοκρατικός οργανισμός, ένας οργανισμός υπόδειγμα, διαφάνειας και αμεσότητας που θα προβαίνει σε έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές και θα στηρίζει στα μέγιστα την κυπριακή αγροτική οικονομία.

 

(ΕΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα