Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2023 14:53

Ομιλία Υφυπουργού Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία στην παρουσίαση της έναρξης του έργου Cyprus Quantum Communications Infrastructure, στο ΤΕΠΑΚ

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, με στόχο την παρουσίαση της έναρξης του έργου CYQCI (Cyprus Quantum Communications Infrastructure) καθώς και του ρόλου και των δραστηριοτήτων που αναμένεται να διαδραματίσει στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο.

Θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ τους διοργανωτές και να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμμετοχή τους. Eιδικά θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κοινοπραξίας για την ετοιμασία της άρτιας πρότασης της Κύπρου που είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση χρηματοδότησης 3.75 εκατομμυρίων Ευρώ από το Digital Europe Program.

Είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα γίνει μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων αλλά και ενημέρωσης  σχετικά με την προώθηση των κβαντικών οπτικών επικοινωνιών στη χώρα μας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν  αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Ξεκινώντας από τις απλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μέχρι τις καθημερινές οικονομικές μας συναλλαγές, όλα γίνονται μέσω διαφόρων δικτύων επικοινωνίας όπως μέσα από το κινητό μας, τον υπολογιστή μας, το έξυπνο ρολόι μας, ακόμα μέσα από τις διαθέσιμες φωνητικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, με τον αυξανόμενο όγκο δεδομένων που μεταδίδονται μέσω αυτών των δικτύων, η ασφάλεια αποτελεί μείζον μέλημα. Οι παραβιάσεις της κυβερνοασφάλειας έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε άτομα, επιχειρήσεις, ακόμη και ολόκληρα έθνη.

Παράδειγμα είναι οι πιο πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις στα πανεπιστήμιά μας αλλά και κυβερνοεπιθέσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ που απώτερο στόχο έχουν τον εκβιασμό και πολλές φορές να αποφέρουν οικονομικά στους χάκερς. Σε πολλές όμως από τις περιπτώσεις, πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις κρύβονται κράτη / κυβερνήσεις / μυστικές υπηρεσίες που επιδίδονται σε ένα κυβερνοπόλεμο χωρίς την επιδίωξη χρηματικών ποσών  παρά μόνο την διάλυση / αποδιοργάνωση των υπηρεσιών του κράτους που επιτίθενται. 

Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική καθώς είμαι στην ευχάριστή θέση να τονίσω τη σημασία των ασφαλών επικοινωνιών μέσα από τη χρήση των κβαντικών επικοινωνιών και της διανομής κβαντικών κλειδιών για την επιπρόσθετη ασφάλεια αυτών των δικτύων. Η τεχνολογία κβαντικών επικοινωνιών είναι βασισμένη στις οπτικές επικοινωνίες και τη φωτονική.

Οι κβαντικές επικοινωνίες που θα χρησιμοποιηθούν μέσω των οπτικών δικτύων της χώρας μας αναμένεται να μπορέσουν να προστατεύσουν τη Κύπρο μας από μελλοντικές κυβερνοεπιθέσεις και να την καταστήσουν κόμβο ασφαλών επικοινωνιών και διαχείρισης δεδομένων . Αυτό κατέστη δυνατό μέσω των συντονισμένων ενεργειών της ερευνητικής ομάδας του ΤΕΠΑΚ, του Υφυπουργείου ΕΚΨΠ και του ΤΗΕ, της ΑΤΗΚ, του ΚΕΑΔ, της ΑΨΑ και των υπουργείων και υπηρεσιών που συμμετέχουν στο έργο αυτό.

Οι ασφαλείς επικοινωνίες είναι απαραίτητες για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών, των εμπιστευτικών δεδομένων και της εθνικής μας ασφάλειας. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου   εξελίσσουν τις μεθόδους στις επιθέσεις τους και οι παραδοσιακές μέθοδοι κρυπτογράφησης δεν θα είναι πλέον επαρκείς ειδικά με την ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών που θα έχουν την επεξεργαστική δύναμη να «ξεκλειδώνουν» τα κρυπτογραφημένα μηνύματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Οι κβαντικές επικοινωνίες όμως είναι εδώ, τεχνολογικά πιο ώριμες από τους κβαντικούς υπολογιστές, για να προσφέρουν την άμεση εφαρμοσμένη και εξαιρετικά ασφαλή μορφή κρυπτογράφησης ως λύση. Οι κβαντικές επικοινωνίες είναι ένας νέος τύπος τεχνολογίας που χρησιμοποιεί τις αρχές της κβαντικής μηχανικής για τη μετάδοση πληροφοριών με ασφάλεια. Ένα από τα κύρια οφέλη της κβαντικής επικοινωνίας είναι η ικανότητά της να παρέχει απόλυτη ασφάλεια. Αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κβαντική διανομή κλειδιού (QKD).

Η κβαντική διανομή κλειδιού χρησιμοποιεί τις αρχές της κβαντικής μηχανικής για να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναχαίτισης / υποκλοπής του κλειδιού θα ανιχνεύεται αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι πιο ισχυροί υπερυπολογιστές στον κόσμο δεν θα μπορούν να παραβιάσουν την κβαντική κρυπτογράφηση.

Η χρήση της κβαντικής επικοινωνίας και της κβαντικής διανομής κλειδιού έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στα δίκτυα επικοινωνίας, κρατικά και ιδιωτικά, αναπτύσσοντας έτσι καινούριες/καινοτόμες υπηρεσίες που μπορούν να φέρουν κέρδη στην τοπική οικονομία αλλά και να καταστήσουν την Κύπρο μας ένα ασφαλή τηλεπικοινωνιακό κόμβο  στην ευρύτερη περιοχή.

Τα πιθανά οφέλη της κβαντικής επικοινωνίας είναι τεράστια, που κυμαίνονται από την προστασία προσωπικών δεδομένων έως την ασφάλεια κρίσιμης σημασίας υποδομών, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, συστήματα μεταφορών, οικονομικές συναλλαγές, διαχείριση και αποστολή ιατρικών δεδομένων, ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ χωρών της ΕΕ, στρατιωτικές επικοινωνίες καθώς και ασφαλή αποστολή δεδομένων και συνομιλιών από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (4G/5G) κλπ.

Η σημασία της ασφαλούς επικοινωνίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Με τον αυξανόμενο όγκο δεδομένων που μεταδίδονται μέσω διαφόρων δικτύων επικοινωνίας, είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα για την προστασία αυτών των πληροφοριών.

Ο κίνδυνος είναι ήδη υπαρκτός και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση στις κυβερνοεπιθέσεις. Καθώς εξελισσόμαστε περαιτέρω στον 21ο αιώνα, μπορούμε να αναμένουμε να δούμε την κβαντική επικοινωνία να γίνεται αναπόσπαστο μέρος των δικτύων επικοινωνίας μας και το έργο του CYQCI αποτελεί το πρωτοποριακό μας βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Μέσα από αυτό το ερευνητικό έργο το οποίο είναι ουσιώδους σημασίας, η Κύπρος έχει την προοπτική να επεκταθεί περαιτέρω και να εξελίξει καινοτόμες εφαρμογές στις οπτικές επικοινωνίες, δορυφορικές επικοινωνίες, φωτονική και κυβερνοασφάλεια μέσα από ευκαιρίες χρηματοδότησης της ΕΕ καθώς και εθνικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους συμμετέχοντες στο έργο και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην υλοποίηση του, ώστε η χώρα μας να καταστεί πιο ανθεκτική σε κυβερνοεπιθέσεις.

Σας ευχαριστώ θερμά

(ΜΧ)