Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2018 18:36

Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών στην Τελετή Βράβευσης των Νικητών του Παγκύπριου Διαγωνισμού Ρομποτικής 2018

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι και πάλι μαζί σας για να χαιρετίσω τη σημερινή σας εκδήλωση που σκοπό έχει τη τελετή βράβευσης των νικητών του Παγκύπριου Διαγωνισμού Ρομποτικής 2018.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται ο εν λόγω διαγωνισμός, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να καταστεί θεσμός και να αποτελέσει μοχλό ώθησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο.

Με την ταχεία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το υπολογιστικό νέφος και η τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών (μπλοκ) (blockchain), ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης θα επιταχυνθεί. Όπως συνέβηκε και με προηγούμενες σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ζουν, αλληλεπιδρούν, σπουδάζουν και εργάζονται. Ορισμένα επαγγέλματα θα εξαφανιστούν και άλλα θα αντικατασταθούν, θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα, πολλά επαγγέλματα και πολλοί βιομηχανικοί κλάδοι θα μεταμορφωθούν, και θα προκύψουν νέες δραστηριότητες. Οι εξελίξεις αυτές προσδίδουν τεράστια σημασία στην επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες του ατόμου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ως εκ τούτου, μία από τις πιο βασικές προϋποθέσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και της ευρύτερης δημιουργίας σχετικής ψηφιακής κουλτούρας. Θεωρούμε ότι το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων των Κυπρίων, δρα ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Για αυτό το λόγο, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας, διοργανώνει Εργαστήρια και Προγράμματα Κατάρτισης για την εκμάθηση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής συμβάλλει προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας της κοινωνίας για το μέλλον που αναπόδραστα θα είναι ψηφιακό. Η εκπαιδευτική ρομποτική, συνδυάζει τη χρήση της επιστήμης, των μαθηματικών, της μηχανικής και της πληροφορικής για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ρομποτικής κατασκευής. Μέσα από τις δράσεις ρομποτικής, τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες, ενώ, παράλληλα, αναπτύσσεται η ομαδικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους. Με τα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό και βλέπουν τις εντολές τους να εφαρμόζονται σε πραγματικές κατασκευές. Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική και ταυτόχρονα ψυχαγωγική δραστηριότητα η οποία συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι μετατρέποντας έτσι την εκπαίδευση σε μια συγκλονιστική περιπέτεια και ανακάλυψη ταυτόχρονα.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, ο προγραμματισμός και ο αυτοματισμός αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους οργανώνεται κάθε η ρομποτική εργασία, ενσωματώνοντας πάντα τη στόχευση, τη διερεύνηση και τη βελτιστοποίηση. Έτσι, τα παιδιά αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα και δρουν ως εφευρέτες για να ανακαλύψουν τις λύσεις μέσα από τη δική τους προσέγγιση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά αποκτούν την ικανότητα να χειρίζονται και να επιλύουν προβλήματα εστιάζοντας μεθοδικά στη λογική, την αναλυτική και κριτική σκέψη, ενώ ενδυναμώνουν δεξιότητες έρευνας, παρουσίασης/περιγραφής και δημιουργικότητας.

 Ο φετινός διαγωνισμός στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία κάτι που καταδεικνύεται τόσο από το μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων που ανήλθε στα 871 άτομα, όσο και από τον πάρα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ανήλθε στα 4000 άτομα.

Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στους διοργανωτές του διαγωνισμού, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής, στους συν διοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Οργανισμό Νεολαίας, τη CYTA ως στρατηγικό συνεργάτη και την Τράπεζα Κύπρου ως Youth Supporter στους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Η επιτυχία όμως του διαγωνισμού δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνεισφορά και συμβολή των εθελοντών, οι οποίοι αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια για την εύρυθμη και ομαλή διεξαγωγή του.  Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια που κατέβαλαν.  Η δική τους συμμετοχή και προσπάθεια αναδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, για τις Τεχνολογίες των Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

Η σημερινή τελετή, ωστόσο, είναι αφιερωμένη στους νικητές του διαγωνισμού.  Στις νέες και τους νέους που με υπομονή και επιμονή εφάρμοσαν γνώσεις και δεξιότητες, και επέδειξαν αποτελεσματικότητα στην επίτευξη του στόχου τους.  Στους ανθρώπους που προορίζονται να αποτελέσουν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας στο επιστημονικό πεδίο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και να οδηγήσουν την Κύπρο στον ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος.  Σας εκφράζω για μια ακόμα φορά, τα θερμά μου συγχαρητήρια.