Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2024 13:58

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Μάριου Χαρτσιώτη στην τελετή έναρξης των εκπαιδευτικών σεμιναρίων των Λειτουργών Υγείας πρώτης γραμμής

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή έναρξης των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που διοργανώνει ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

Στόχος των επιμορφωτικών σεμιναρίων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των λειτουργών υγείας πρώτης γραμμής γύρω από κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα έμφυλης βίας, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να χειρίζονται έγκαιρα τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, παρέχοντας εξειδικευμένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στα θύματα βίας.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τη Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας που αποδέχτηκε την πρόσκληση για συνεργασία, εγκαινιάζοντας την έναρξη ενός διευρυμένου κύκλου εκπαιδεύσεων των επαγγελματιών υγείας. Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να επιμορφωθούν 75 συνολικά Λειτουργοί Υγείας σε παγκύπρια βάση, ενώ θα ακολουθήσουν εκπαιδεύσεις Κοινωνικών Λειτουργών, Λειτουργών εκπαίδευσης, Αστυνομικών και άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται με το χειρισμό περιστατικών έμφυλης βίας.

Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και προς τη Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου κα Σουζάνα Παύλου για τη σταθερή και διαχρονική στήριξη και συνδρομή στο έργο του Υπουργείου στα ζητήματα προαγωγής της ισότητας, και ειδικότερα στα ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Η εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτετε στα ζητήματα αυτά, λόγω της πολυετούς ενασχόλησής σας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχή ολοκλήρωση των σεμιναρίων, στη βάση ενός ποιοτικού και ολοκληρωμένου προγράμματος επιμόρφωσης, ειδικά σχεδιασμένου στις ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας στόχου.

Εκλεκτοί συμμετέχοντες,

Εκλεκτές συμμετέχουσες,

Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε εξαίρετους Ιατρούς, Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες, Γυναικολόγους, Μαίες, Παιδιάτρους και Επισκέπτριες Υγείας. Αποτελείτε ομολογουμένως μία εξαιρετικά σημαντική ομάδα επαγγελματιών υγείας, αφού καλείστε να αντιμετωπίσετε καθημερινά πληθώρα κρίσιμων και πολυσύνθετων ζητημάτων και περιστατικών στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον εργασίας σας.

Η απόκτηση πρόσθετων και εξειδικευμένων γνώσεων και εργαλείων γύρω από θέματα βίας κατά των γυναικών είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές σας για παροχή υψηλών και ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας, στη βάση μίας καθόλα ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και στόχευσης.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η ανάγκη για εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον χειρισμό υποθέσεων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αναγνωρίζεται ρητά στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Παρόμοια, η ανάγκη επιμόρφωσης και περαιτέρω ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών περιλαμβάνεται στην πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών για τα έτη 2023-2028, τα οποία καταρτίστηκαν από τον Εθνικό Συντονιστικό Φορέα και υιοθετήθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2023.

Κυρίες και κύριοι,

Η ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας και νοοτροπίας ισότητας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, απαλλαγμένης από φαινόμενα βίας και κακοποίησης αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Κυβέρνησης ευρύτερα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα καταστήσει ακόμη πιο αποτελεσματικό το υφιστάμενο πλέγμα προστασίας των θυμάτων κάθε μορφής διάκρισης και βίας στον τόπο μας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ομολογουμένως διευρυνθεί και εμπλουτιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Αναφέρω ενδεικτικά την ψήφιση την τελευταία πενταετία των νομοθεσιών για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας σε βάρος των γυναικών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, της παρενόχλησης, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και του σεξισμού. Σπουδαίας σημασίας ήταν και η θέσπιση του αδικήματος της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμου αδικήματος στον εφαρμοστικό νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Σημαντικές βελτιώσεις έχουν σημειωθεί και στον Ποινικό Κώδικα, όπου έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως ο ορισμός του αδικήματος του βιασμού, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να συνάδει πλήρως με σύγχρονες θυματοκεντρικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναθεωρηθεί και τα Πρωτόκολλα για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας και βιασμών που εφαρμόζει η Αστυνομία, ενισχύοντας τις προσπάθειες για παροχή εξατομικευμένης προστασίας, με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Το πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε από μια σειρά σημαντικών θεσμικών αλλαγών, όπως είναι η δημιουργία του πολυθεματικού «Σπιτιού της Γυναίκας», η σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών κάτω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η λειτουργία του Κέντρου «Νήμα» για παροχή εξειδικευμένης στήριξης στα ενήλικα θύματα σεξουαλικής βίας.

Κυρίες και κύριοι,

Παρόλο που η υιοθέτηση και εφαρμογή σαφών και ισχυρών νομοθεσιών, κανονισμών και πρωτοκόλλων σε σχέση με την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας αποτελεί θεμελιακή προϋπόθεση για την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας και κακοποίησης, αυτό δεν φαίνεται να είναι δυστυχώς αρκετό.

Αυτό που απαιτείται επιπρόσθετα είναι η απονομιμοποίηση της βίας εναντίον των γυναικών, μέσα από την αποδόμηση των καθημερινών στάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπιών που την εκτρέφουν και την ενισχύουν. Καμία πολιτική, νομοθετική ή διοικητική προσπάθεια για αντιμετώπιση της βίας δεν μπορεί να επιτύχει, εκτός εάν προηγηθούν βαθιές και ουσιαστικές τομές, οι οποίες θα εδράζονται στην καλλιέργεια μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, καθώς και στην εμπέδωση κουλτούρας ισότητας και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σημερινή δράση επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας εντάσσεται ξεκάθαρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Ως αρμόδιος Υπουργός για θέματα ισότητας των φύλων, καταπολέμησης της έμφυλης βίας και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά και συντονισμένα με όλους τους κρατικούς και μη εταίρους μας προκειμένου οι νέες νομοθεσίες και τα νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως και να εφαρμοστούν στην πράξη αποτελεσματικά και χωρίς καθυστέρηση.Επενδύουμε στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και της κοινωνίας των πολιτών γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα έμφυλης βίας και στοχεύουμε στην πλήρη εξάλειψη του φαινομένου.

Αγαπητές και αγαπητοί,

Ευχαριστώ ξανά για την εδώ παρουσία σας και εύχομαι γόνιμες και παραγωγικές συζητήσεις στο πλαίσιο της επιμόρφωσής σας. Σας ευχαριστώ.

(ΕΑθ/ΝΖ)