Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2024 16:33

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στην τελετή αποφοίτησης των βασικών σειρών εκπαίδευσης Αρ. 153, 154, 155 της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

We have gathered here today in order to congratulate the 178 new members of the Cyprus Police who have successfully concluded the 3-year training programme, and it is a great pleasure to have you here among us on this special occasion. Distinguished guests allow me now to continue in Greek.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης των δόκιμων αστυνομικών των βασικών σειρών εκπαίδευσης 153, 154 και 155.

Η σημερινή μέρα ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας 178 νέων μελών της Αστυνομίας, τα οποία προσλήφθηκαν στις 5 Απριλίου 2021, και τα οποία, έχοντας επιτυχώς ολοκληρώσει όλα τα στάδια της εκπαίδευσής τους, καθίστανται ενεργά πλέον στελέχη, έτοιμα να εκπληρώσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την αποστολή τους και να ανταποκριθούν πλήρως στις αυξημένες υποχρεώσεις και απαιτήσεις του επαγγέλματος.

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια για ουσιαστική ενίσχυση του προσωπικού της Αστυνομίας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πραγματικές απαιτήσεις ασφάλειας της σύγχρονης εποχής. Άλλες οκτώ συνολικά βασικές σειρές εκπαίδευσης, οι οποίες αποτελούνται από 512 δόκιμους αστυνομικούς, συνεχίζουν να παρακολουθούν ή αναμένεται να ενταχθούν στα προγράμματα εκπαίδευσης και σταδιακά να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια και να ενταχθούν ενεργά στην υπηρεσία.

Η Πολιτεία έχει εμπιστευθεί στην Αστυνομία Κύπρου τη διασφάλιση του ιδιαίτερα κρίσιμου τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Δεδομένης της έξαρσης, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρωτοφανών προκλήσεων στους τομείς της ασφάλειας, περιλαμβανομένων και των ασύμμετρων απειλών, οι προσδοκίες των πολιτών και η απαίτησή τους για ασφάλεια και ευνομία, δικαίως γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, γεγονός που καθιστά τον ρόλο του αστυνομικού, τον ρόλο όλων εσάς, ακόμη πιο σημαντικό και ταυτόχρονα πιο δύσκολο.

Αφουγκραζόμενη λοιπόν τις προσδοκίες αυτές της κοινωνίας των πολιτών, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την υλοποίηση του έργου της αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση όλων των στελεχών της στην εκπαίδευση και συνεχή κατάρτιση, µε σκοπό τη βελτίωση του επαγγελματισμού τους και την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αφουγκράζονται την κοινωνία και να ενεργούν προληπτικά και με προσαρμοστικότητα.

Η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας ως βασικοί πυλώνες ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου, αλλά και η ενίσχυση και ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της χώρας μας, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αλλά και για εμένα προσωπικά και την Κυβέρνηση γενικότερα.

Κυρίες και Κύριοι,

Μέσα από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και αυξημένες προκλήσεις, που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων μορφών και πρακτικών διάπραξης εγκλημάτων, καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε μορφή εγκλήματος που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία, όπως είναι τα ναρκωτικά, η εμπορία προσώπων, τα αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος των παιδιών, όπως η παιδική πορνογραφία, τα αδικήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, η τρομοκρατία, η παράτυπη μετανάστευση και γενικά κάθε μορφή εγκλήματος που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες της χώρας μας, πλήττοντας την καθημερινότητα, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα της ζωής τους.

Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε την κοινωνία σύμμαχο και όχι αντίπαλο. Χρειαζόμαστε τους πολίτες δίπλα και όχι απέναντι στην Αστυνομία. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους προς την Αστυνομία και τους Θεσμούς γενικότερα.

Αγαπητά νέα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου,

Να είστε περήφανοι για την επιλογή σας να ενταχθείτε και να υπηρετήσετετο Αστυνομικό Σώμα. Είμαι βέβαιος ότι η επιλογή σας αυτή έγινε με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και της ανάγκης διαρκούς προσφοράς προς την κοινωνία και τους πολίτες που επισύρει το λειτούργημα του αστυνομικού.

Σας καλώ λοιπόν να τιμήσετε την επιλογή σας αυτή με τις πράξεις σας και να φανείτε αντάξιοι της τιμής που αρμόζει σε ένα στέλεχος της Αστυνομίας Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία και εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό της Ηγεσίας της Αστυνομίας, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο της. Στόχος και πεποίθηση όλων μας είναι η σταδιακή διαμόρφωση μιας Αστυνομίας, για την οποία, αφενός τα μέλη της θα αισθάνονται περήφανα για το Σώμα, στο οποίο υπηρετούν και αφετέρου, οι πολίτες θα θεωρούν την Αστυνομία ως σύμμαχό τους, ως προστάτη τους και ως στήριγμα στην καθημερινότητά τους.

Εύχομαι σε όλους καλή επαγγελματική σταδιοδρομία, την οποία να συνοδεύουν πάντοτε η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, η διαφάνεια και η αξιοκρατία, αρχές και αξίες οι οποίες να αποτελούν τον φάρο των αποφάσεων και ενεργειών σας, για την προστασία του πολίτη, για το καλό της νέας γενιάς, για το καλό του τόπου μας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω εκ νέου τα θερμά μου συγχαρητήρια στα 178 νέα στελέχη της Αστυνομίας που ολοκληρώνουν σήμερα όλα τα στάδια της βασικής τους εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να συγχαρώ τους πρωτεύσαντες Αστυνομικούς που κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση από κάθε σειρά, καθώς επίσης και τα μέλη που κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση στον ετήσιο διαγωνισμό του Επαμειβόμενου Κυπέλλου της Αστυνομίας και του Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης Ανίχνευσης Εγκλημάτων του πραγματοποιήθηκε κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-2024.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου στον Διευθυντή και το διδακτικό προσωπικό, τους επισκέπτες λέκτορες και τους ακαδημαϊκούς συνεργάτες της Αστυνομικής Ακαδημίας, για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου, η παρεχόμενη αστυνομική εκπαίδευση να είναι υψηλού ακαδημαϊκού και επαγγελματικού επιπέδου.

Να είστε βέβαιοι ότι το ήδη υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που προσφέρει η Αστυνομική Ακαδημία όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, αφού μέσω της εκπαίδευσης θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον κύριο στόχο που έχουμε θέσει ως Πολιτεία και που δεν είναι άλλος από την παροχή της καλύτερης δυνατής ασφάλειας στους πολίτες μας, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓ/ΕΑθ)