Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-04-2024 14:41

Δήλωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου

Έναρξη συζήτησης, επί της αρχής, του νομοσχεδίου για θεσμοθέτηση του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών της Βουλής

Η σημερινή είναι μια σημαντική μέρα για τον διαχρονικό αγώνα των γυναικών για την ισότητα και τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κατέθεσε και παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών το νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπίστωσα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ομογνωμία από τους/τις βουλευτές/τριες, τα μέλη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και άλλες oργανώσεις. Αναγνωρίστηκε από όλους/όλες η σημαντικότητα της θεσμοθέτησης του Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, ενώ έγιναν πλείστες θετικές αναφορές στις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Σημειώνω πως το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης με όλα τα μέλη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Γυναικών και οργανώσεων και πως οι πλείστες των εισηγήσεών τους υιοθετήθηκαν.

Με το νομοσχέδιο αναμένεται να θεσμοθετηθεί Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, με στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών, σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, για την ενίσχυση και διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες και τους άνδρες, τα αγόρια και τα κορίτσια.

Σημαντικό, επίσης, είναι ότι με την έγκριση του νομοσχεδίου αναμένεται να θεσμοθετηθεί και ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ένα σώμα που λειτουργεί από το 1989. Παράλληλα, θεσμοθετείται η Επιτροπή υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας των Φύλων, που αποτελείται από λειτουργούς ισότητας των φύλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων.

Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι σημαντική για την προώθηση της ισότητας των φύλων, που θα επιφέρει μια πιο ισότιμη, δίκαιη και πιο ισχυρή κοινωνία.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ. Νίκο Τορναρίτη και τα μέλη της για την άμεση ανταπόκριση για την προώθηση του νομοσχεδίου.

(ΓΣ/ΑΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα