Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2024 09:01

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην τεχνική διάλεξη «Εισαγωγή στα φυτεμένα (πράσινα) δώματα», χθες

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα με πολλές προεκτάσεις που απαιτεί επείγουσες δράσεις και θεραπευτικά μέτρα, οι επιπτώσεις της οποίας είναι ολοένα και πιο ορατές, ιδιαίτερα στις σύγχρονες πόλεις όπου το γεωγραφικό αποτύπωμα αυξάνεται (αστικοποίηση) απουσιάζουν επαρκείς χώροι πρασίνου, η δόμηση είναι πυκνή και συχνά ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα τη σφράγιση του εδάφους, δεδομένα που επιδεινώνουν το φαινόμενο των αστικών θερμικών νησίδων αλλά και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Με την παράλληλη αύξηση της θερμοκρασίας και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πλείστες ανθρώπινες δραστηριότητες συγκεντρώνονται στις αστικές περιοχές, είναι απαραίτητο οι πολιτικές και οι πρακτικές μας να επικεντρώνονται στην προσαρμογή στην κλιματική κρίση και τον περιορισμό των συνεπειών της μέσω εφαρμογής καινοτόμων τεχνικών.

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται πλήθος ερευνών και μελετών για την εξεύρεση των βέλτιστων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης των αστικών περιβάλλοντων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, ώστε να καταστούν οι πόλεις βιώσιμες και ανθεκτικές, με ικανό πράσινο, με καθαρότερο αέρα και ευχάριστο περιβάλλον, και οι οποίες να είναι ανθεκτικές στις φυσικές καταστροφές. Πόλεις που θα ενθαρρύνουν τις «πράσινες» συνήθειες, όπως είναι η χρήση βιώσιμων μέσων μαζικής μεταφοράς και γενικά πρακτικών με μηδενικές οικολογικές επιπτώσεις.

Με την υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και τη συρρίκνωση ή/και την απουσία χώρων πρασίνου, η φύτευση στις οροφές για ανάκτηση ή αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου αποτελεί υποσχόμενη πρακτική, κυρίως, στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα. Τα φυτεμένα δώματα προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων και μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό εργαλείο ανθεκτικότητας και βιοκλιματικής διαχείρισης γιατί αυτά:

  • Βοηθούν στη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, του εγκλωβισμού της θερμότητας από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τα κτήρια. Οι πράσινες οροφές διαμορφώνουν μικροκλίματα εντός των πόλεων μέσω της δημιουργίας «τσεπών» δροσερού αέρα, που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα με αποτέλεσμα πιο υγιές και βιώσιμο αστικό περιβάλλον.
  • Μπορούν να αποτελέσουν ενδιαίτημα για είδη φυτών, πουλιών, μικροοργανισμών, εντόμων κ.ά. προς ενίσχυση της βιοποικιλότητας αλλά και βελτιώνοντας την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τη φύση σε δομημένο περιβάλλον.
  • Παρέχουν αισθητική αναβάθμιση, μειώνουν την ηχορύπανση, βελτιώνουν την ευεξία και τη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων.
  • Λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου στον αστικό ιστό με σημαντικό αντίκτυπο όσον αφορά τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα.
  • Αφαιρούν τη θερμότητα από τον αέρα,
  • Λειτουργούν ως μονωτές κτηρίων, μειώνοντας την ενέργεια και το κόστος που απαιτείται για την παροχή ψύξης και θέρμανσης, με αποτέλεσμα τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων και τυχόν άλλων τεχνολογικών λύσεων.
  • Βελτιώνουν την άνεση των εσωτερικών χώρων και μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης θερμικής καταπόνησης λόγω υψηλών εξωτερικών θερμοκρασιών.
  • Βοηθούν στη διαχείριση των όμβριων υδάτων μειώνοντας τις μεγάλες ροές στο αστικό περιβάλλον, ενώ λειτουργούν και ως φίλτρα ρύπων από βροχοπτώσεις. Τα βρόχινα νερά μπορούν να συλλέγονται από τις οροφές και να χρησιμοποιούνται σε πότισμα, καθάρισμα κτλ.

Οι Υπηρεσίες, οι αδειοδοτικές Αρχές, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες μπορούν να εργαστούν από κοινού, ώστε να ενσωματωθεί αυτή η πρακτική στον αστικό σχεδιασμό και τις πολιτικές ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξεταστεί και το θέμα παροχής κινήτρων και, κυρίως, κανονισμών που να προωθούν και να ρυθμίζουν την υιοθέτηση αυτής της λύσης. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε δράσεις ευαισθητοποίησης και τεχνικής ενημέρωσης σε επαγγελματίες αλλά και στο ευρύ κοινό, όπως είναι και η σημερινή με τον έγκριτο Καθηγητή Δημήτρη Αραβαντινό.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(ΑΣΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα