Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-04-2024 13:14

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης Και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στη διάλεξη με θέμα Πρόληψη Τροχαίων και Απόκτηση Οδικής Συνείδησης στους Εθνοφρουρούς

Είναι χαρά μου που σήμερα βρίσκομαι σε μια αίθουσα γεμάτη νέους ανθρώπους, τους αυριανούς δημιουργούς μιας κοινωνίας καλύτερης από αυτήν που παραδίδουμε. 

Και ναι, είμαστε αισιόδοξοι ότι το μέλλον αυτού του τόπου θα είναι καλύτερο, γιατί η νέα γενιά έχει όραμα και στόχους. Έχετε όραμα και στόχους για μια πατρίδα ολόκληρη και όχι μοιρασμένη, ελεύθερη και όχι ημικατεχόμενη. 

Είμαι βέβαιος ότι το αίσθημα της υπερηφάνειας για την πληγωμένη μας πατρίδα σε αυτούς τους χώρους που βρίσκεστε τώρα υπηρετώντας είναι έντονο, καθώς έντονη είναι και η ευθύνη απέναντι στην κοινωνία των πολιτών . 

Αγαπητοί μου, 

Δεν θα σας μιλήσω επίσημα σήμερα, θα σας μιλήσω σαν ένας απλός πολίτης και σαν οδηγός που θα πάρω το αυτοκίνητό μου να κάνω μια βόλτα, να κάνω κάποια ψώνια ή να πάω με την οικογένειά μου για φαγητό. 

Η ευθύνη μου απέναντι στη ζωή τη δική μου, της οικογένειάς μου και απέναντι στους συνανθρώπους μου ξεκινάει την ώρα που θα βάλω τα χέρια μου πάνω στο τιμόνι. Εκεί ξεκινάει και η ευθύνη όλων μας, καθώς και τα ερωτήματα:

  • Είμαι έτοιμος να οδηγήσω σύμφωνα με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;
  • Κινούμαι με τη σωστή ταχύτητα, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα;
  • Είμαι οπλισμένος με προνοητικότητα και αντανακλαστικά στη δύσκολη στιγμή;
  • Ξέρω πότε να πω όχι, δεν θα οδηγήσω γιατί νυστάζω ή έχω πιεί; 

Αυτά είναι τα ερωτήματα που όλοι μας πρέπει να θέτουμε όταν πιάνουμε το τιμόνι, όταν βγαίνουμε στους δρόμους, όταν πρέπει να διαχειριστούμε το απρόσμενο που σίγουρα μας περιμένει. 

Η απόκτηση οδικής συνείδησης και ασφάλειας είναι θέμα κουλτούρας, είναι θέμα εκπαίδευσης, είναι θέμα χρέους και υπόθεση όλων. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας του υπέρτατου αγαθού, της ίδιας της ζωής. 

Η ατομική ευθύνη είναι το μέγιστο όλων και επιβάλλεται να το επιδεικνύει ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς. 

Παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις δράσεις που αναπτύσσονται, διαπιστώνεται μετά λύπης πως η συμμόρφωση των πολιτών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας παραμένει προβληματική. 

Για τους πρώτους 4 μήνες του 2024, αγαπητοί μου, είχαμε οκτώ θανατηφόρες συγκρούσεις με 11 συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους. Γονείς, παιδιά, αδερφοί, σύζυγοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συνάδελφοι που ξεκίνησαν και αυτοί από το σπίτι τους απλά πιάνοντας το τιμόνι. 

Σας προσκαλώ όλους σας να γίνεται εσείς οι οδηγοί της ίδιας σας της ζωής με ευθύνη και σεβασμό. Ας είναι αυτές οι Άγιες μέρες του Πάσχα που έρχονται μια περίοδος περισυλλογής και ενδοσκόπησης για όλους μας ατομικά, οικογενειακά, συλλογικά. 

Σε αυτό το σημείο και ολοκληρώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ για άλλη μια φορά την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και τους ανεξάρτητους φορείς που συμβάλλουν στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας. 

Με την ευκαιρία να πω ότι η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με την εβδομάδα ενημέρωσης και αστυνόμευσης σε θέματα ταχύτητας, ενώ παράλληλα διεξάγονται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας ROADPOL. 

Σας ευχαριστώ πολύ και καλό Πάσχα σε όλους σας.  

(ΝΖ/ΓΣ)