Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-01-2019 14:24

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για θέματα επαναπατρισθέντων

Ο Επίτροπος Προεδρίας προήδρευσε σήμερα Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019, συνεδρίας όλων των Συνδέσμων Κυπρίων Επαναπατρισθέντων στην παρουσία όλων  των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του κράτους, για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τους επαναπατρισθέντες.

Μεταξύ πολλών άλλων δράσεων που περιέχει η Εθνική Στρατηγική για την Διασπορά, ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση δημιουργίας ενός σύγχρονου Οδηγού Ενημέρωσης των αποδήμων & επαναπατρισθέντων Κυπρίων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πληροφορίες, νομοθεσίες, κανονισμούς που πρέπει να γνωρίζουν.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι ο Οδηγός αυτός, του οποίου η δημιουργία θα γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα είναι χρήσιμος για όλους τους συμπατριώτες μας που έχουν επαναπατρισθεί ή σκοπεύουν να επαναπατρισθούν στην Κύπρο μας. Ο Οδηγός θα κυκλοφορήσει σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στα ελληνικά και στα αγγλικά και αναμένεται να είναι έτοιμος στα τέλη Μαΐου 2019.

Στα πλαίσια της σημερινής συνάντησης, συζητήθηκαν τα επιμέρους προβλήματα που απασχολούν τους Κύπριους επαναπατρισθέντες και ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας σε συνεργασία με τα αρμόδια κρατικά Τμήματα, θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις εκεί όπου μπορεί.  Κάποια άλλα θέματα που χρήζουν αλλαγής νομοθεσίας ή κανονισμών, ανέλαβε ο Επίτροπος Προεδρίας να τα συζητήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις όπου αυτό είναι δυνατόν.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι σήμερα γίνεται αποδεκτό ένα πάγιο αίτημα των Συνδέσμων Επαναπατρισθέντων Κυπρίων, για εξεύρεση χώρου όπου θα μπορούν να κάνουν τις τακτικές τους συνεδρίες και άλλες συναντήσεις ή εκδηλώσεις.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επισήμανε ότι «τους επαναπατρισθέντες μας, ως ένα ελπιδοφόρο κομμάτι της πατρίδας μας, πρέπει να τους στηρίξουμε γι’ αυτό και προσπαθούμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να τους κρατήσουμε κοντά στις ρίζες τους, την ιστορία τους, την γλώσσα τους, την κουλτούρα και την παράδοση του τόπου μας».

Κλείνοντας, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «οι επαναπατρισθέντες μας είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας, της πατρίδας μας, ανθρώπων που πέρασαν δύσκολα χρόνια στη ξενιτιά και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να τους αγκαλιάσει και να τους στηρίξει έτσι ώστε να επανεγκατασταθούν ομαλά στην πατρίδα».

Από την πλευρά τους, οι Σύνδεσμοι Κυπρίων Επαναπατρισθέντων, ευχαρίστησαν τον Επίτροπο Προεδρίας για τη διαχρονική στήριξη τόσο της Πολιτείας όσο και του ιδίου προσωπικά. Διαβεβαίωσαν τον κ. Φωτίου για τη στήριξη των Επαναπατρισθέντων Κυπρίων προς το έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του επισήμαναν ότι θα σταθούν συνοδοιπόροι στο όραμα του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας.

(ΑΧ/ΕΙ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα