Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2019 11:45

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή έναρξης εργασιών μετατροπής της Μεσαιωνικής Μονής Αγίας Νάπας σε μουσειακό χώρο

Είναι με μεγάλη χαρά που χαιρετίζω σήμερα την τελετή έναρξης των εργασιών μετατροπής της ιστορικής Μονής της Αγίας Νάπας σε μουσειακό χώρο.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι με βυζαντινό παρελθόν και ενετική αρχιτεκτονική, ένα μοναστήρι το οποίο, που έχει καταστεί σύμβολο για τον σύγχρονο Δήμο Αγίας Νάπας και πολύτιμη κληρονομιά για ολόκληρη την Κύπρο. Υπήρξε διαχρονικό σημείο άσκησης λατρείας, τουλάχιστον από την εποχή της Ενετοκρατίας μέχρι σήμερα και γι’ αυτό τον λόγο διατηρήθηκε ως ένα σπάνιο Μνημείο της Μεσαιωνικής περιόδου μέσα στον διαρκώς αναπτυσσόμενο αστικό ιστό του σύγχρονου οικισμού, αλλά και ως συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς του. Η φυσική, η υλική του παρουσία, διαιωνίζεται απρόσκοπτα. Μαζί του ,όμως, μεταφέρει και την άυλη μεσαιωνική κληρονομιά της Αγίας Νάπας, καθώς η παρουσία του είναι συνυφασμένη με μύθους και ιστορικά γεγονότα άρρηκτα δεμένα με τον τόπο και τους παλαιούς ανθρώπους του.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι προωθητική δύναμη της ανάπτυξης ενός τόπου και ,παράλληλα, ένα ισχυρό κίνητρο τουριστικής έλξης.  Η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού αποτελεί στόχο και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.  Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε μέσο την ενδυνάμωση της σημασίας και του ρόλου αυτού του Μνημείου, μέσα από την μετατροπή του σε μουσειακό χώρο.  Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός ρόλος του Μνημείου, φωτίζοντας την αρχαιολογική και ιστορική έρευνα και ότι θα καταφέρει να επικοινωνήσει την ιστορικότητά του σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Συγχαίρουμε τον Δήμο Αγίας Νάπας, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την συνεργασία αυτή, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα  πετύχει τη διαιώνιση της σπουδαιότητας ενός τόσο σημαντικού Μνημείου, στη διαφύλαξη της μνήμης με την οποία αυτό συνδέεται και διατηρεί στον χρόνο και την προβολή του ιδιαίτερού του χαρακτήρα.

(ΔΚ)