Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-06-2019 13:18

Χαιρετισμός της ΥMEE κας Βασιλικής Αναστασιάδου κατά την τελετή υπογραφής της Σύμβασης για την υλοποίηση του Κυβερνητικού Ενοποιημένου Δικτύου

Η Κυπριακή Δημοκρατία, στα πλαίσια δημιουργίας περαιτέρω ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης, αναγνωρίζει πως η ψηφιοποιήση (digitalization) έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της πρωτοβουλίες και να επιφέρει σημαντικά οφέλη στους πολίτες και στην οικονομία μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Όπως και αρκετές άλλες χώρες ανά τον κόσμο, έτσι και η Κύπρος, έχει αναπτύξει μια ψηφιακή στρατηγική  η οποία κατευθύνει τις ενέργειες και συντονίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και δυνατοτήτων. 

Για να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προώθηση ενός ψηφιακού οράματος σε όλους τους τομείς και να σταθεί ισάξια με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει, με γοργούς ρυθμούς, να αναδείξει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ως μία από τις βασικές στρατηγικές κατεύθυνσης της χώρας.  

Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, προχωρεί σήμερα με την υπογραφή της Σύμβασης, με την Ανάδοχο Εταιρεία Logicom Solutions Ltd, για την υλοποίηση του Κυβερνητικού Ενοποιημένου Δικτύου (ΚΕΔ) το οποίο  θα εκσυγχρονίσει τις ψηφιακές υποδομές ολόκληρης της κυβερνητικής μηχανής συνδυάζοντας τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και λειτουργικών δυνατοτήτων σε όλα τα κτίρια του Δημοσίου.

Το Κυβερνητικό Ενοποιημένο Δίκτυο είναι ίσως, μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο έργο Ψηφιακών Υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς θα συνδέει τηλεπικοινωνιακά όλα τα κτήρια του Δημοσίου με ένα αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο. Το  κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει περίπου στα  €12εκ, με διάρκεια υλοποίησης 18 μήνες ενώ προβλέπεται και συντήρηση για οκτώ χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

Το έργο αυτό θεωρείται υψίστης σημασίας στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να μετασχηματιστεί ψηφιακά αφού είναι έργο ψηφιακών υποδομών και η βάση για οποιεσδήποτε άλλες ψηφιακές ενέργειες και μελλοντικά έργα, έτσι ώστε να μπορέσει το κράτος να γίνει πολύ πιο αποδοτικό και να προσφέρει στον πολίτη τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση του έργου, επιτυγχάνονται χαμηλότερα κόστη λειτουργίας του κυβερνητικού Δικτύου Φωνής και Δεδομένων.

Είναι λοιπόν, με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την υλοποίηση του Κυβερνητικού Ενοποιημένου Δικτύου. Ένα έργο, όπου το κόστος του εξοπλισμού συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την ευθύνη διαχείρισης του οποίου, έχει  η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και  Ανάπτυξης.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για το έργο το οποίο επιτελεί.  Παράλειψή μου θα ήταν τέλος, να μη συγχαρώ το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και τη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου για τη συμβολή τους που αφορά στην υλοποίηση του Έργου, με την παρότρυνση όπως εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

( ΔΚ )