Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-07-2018 10:55

Αρχίζουν την Τετάρτη τα συνέδρια της ΝΕΠΟΜΑΚ και της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ

Τις εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), θα φιλοξενήσει η Κύπρος, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην Λευκωσία, από την Τετάρτη 25 έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018. 

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης την Τετάρτη, στις 7:00 μ.μ.

Κατά την εναρκτήρια τελετή, πρώτη μέρα των εργασιών, ο  Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου θα καλωσορίσει τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Νικόλαος Κουΐκ. Προσφωνήσεις θα απευθύνουν η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ  κα Αντωνία Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει το Μουσικό Σχολείο Πάφου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ΝΕΠΟΜΑΚ και της Συνεδρίας ΠΟΜΑΚ–ΠΣΕΚΑ, το Κεντρικό Συμβούλιο των Οργανώσεων των αποδήμων θα γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.  

Κατά τη διεξαγωγή των εργασιών τις επόμενες μέρες, περιλαμβάνεται ενημέρωση των συνέδρων, σε κλειστές συνεδρίες, από τους Υπουργούς: Ενέργειας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη για το θέμα των Υδρογονανθράκων και της Ενεργειακής Πολιτικής, Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη. Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα τύχουν από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι σύνεδροι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζήτηση με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ενημέρωση θα λάβουν επίσης από εκπροσώπους πανεπιστημίων, για τα προγράμματα και ευκαιρίες που προσφέρονται σε απόδημους Κύπριους από πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, στην Κύπρο.

Με οδοδείκτη την χάραξη νέας συνεργασίας και δυναμικής ή/και την ανάπτυξη της υφιστάμενης προς όφελος του τόπου και των όπου γης απόδημων Κυπρίων, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) κα Σόφη Μιχαηλίδου θα προβεί πρόσθετα σε ενημέρωση για τις πολυσχιδείς δράσεις που το ΓΤΠ ανέπτυξε και υλοποίησε, μέσω της αξιοποίησης καινοτόμου και ευέλικτης τεχνολογίας, ώστε η άμεση ενημέρωση, η διαδραστική επικοινωνία και ο ενεργότερος ρόλος των ομογενών Κυπρίων ως πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, να επικουρηθεί. Στο ίδιο πάνελ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσόκος θα αναπτύξει τα νέα διαδικτυακά προγράμματα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος που απευθύνονται στην Ομογένεια.

Την Παρασκευή, τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών, θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με χαιρετισμούς να απευθύνουν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, καθώς και ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, για πρώτη φορά, θα τεθεί επί τάπητος σε ειδική συζήτηση από τον Προεδρικό Επίτροπο, το θέμα της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομίας στα κατεχόμενα. Ενημέρωση θα γίνει επίσης για θέματα εγκλωβισμένων και για θέματα αγνοουμένων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων θα προβούν σε απολογισμό του έργου τους. Θα γίνει επίσης εκλογή του Εκτελεστικού Συμβουλίου και του Προεδρείου της ΝΕΠΟΜΑΚ, ενώ στο τέλος των εργασιών θα εγκριθούν ψηφίσματα και θα παρατεθεί συνέντευξη Τύπου των Προέδρων της ΝΕΠΟΜΑΚ, ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, με τη συμμετοχή του Προεδρικού Επιτρόπου.

Η τελετή έναρξη θα μεταδίδεται ζωντανά, με τη συμβολή και τη συνεργασία της CYTA, επίσημου παροχέα τηλεπικοινωνιών του Συνεδρίου Αποδήμων, μέσω της υπηρεσίας live streaming της Cytanet, με πρόσβαση από την ιστοσελίδα του Γραφείου του Προεδρικού Επιτρόπου www.commissionertothepresidency.gov.cy

(ΜΛ)