Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2018 19:42

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο ΝΕΠΟΜΑΚ και στη συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και συγκίνηση που σας καλωσορίζω στο επίσημο μέρος των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Σημαντική η ημέρα για όλους μας. Με την παρουσία της ηγεσίας των αποδήμων μας και τη συμμετοχή συνέδρων που εκπροσωπούν τους αποδήμους και τη νέα γενιά των αποδήμων μας από όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου, επαναβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, το συνεχές ενδιαφέρον και η σταθερή αγάπη τους για την Κύπρο, που αποτελεί το θεμέλιο των κοινών προσπαθειών μας για προώθηση του αγώνα μας, για μια Κύπρο ελεύθερη και απαλλαγμένη από τις θλιβερές συνέπειες της εισβολής και κατοχής μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας.

Αγαπητοί μου απόδημοι,

Η προσφορά σας προς την ιδιαίτερη σας πατρίδα είναι γνωστή και ο ρόλος σας όλα αυτά τα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας στους κοινούς αγώνες μας για την πολύπαθη πατρίδα μας και καταδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς που σας ενώνουν με την ιδιαίτερη πατρίδα μας.  Αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. 

Για τις πολύχρονες προσπάθειες που καταβάλλετε για την ευόδωση του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, αλλά και για τη συμβολή και συνεισφορά σας σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως η οικονομία και ο πολιτισμός, και δράσεις με φιλανθρωπικό και έντονα κοινωνικό χαρακτήρα, σας οφείλουμε όλοι τις πιο θερμές ευχαριστίες μας.  

Την ίδια ώρα βλέπουμε με θαυμασμό τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνετε στις χώρες της διαμονής σας.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στους νέους της διασποράς μας, οι οποίοι με τον ενθουσιασμό και την αγνή αγάπη που τους διακρίνει για την Κύπρο μας, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις προσφέρουν μια νέα πνοή στην προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας στις χώρες διαμονής τους.

Φέτος, διεξάγεται το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Πέραν των 120 νέων μας από όλο τον κόσμο βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας σ’ αυτή την αίθουσα για να λάβουν μέρος στο συνέδριο. Η παρουσία και η συμμετοχή τους μας δίνει την ελπίδα ότι η νέα γενιά  της διασποράς μας, θα συνεχίσει το εξαίρετο έργο που εγκαινίασαν με πολύ κόπο και θυσίες οι προηγούμενες γενιές αποδήμων μας.

Επενδύουμε ιδιαίτερα στους απανταχού της γης νέους μας και θέτουμε στην πρώτη γραμμή, δράσεις, που να αντανακλούν τα ενδιαφέροντα τους στη χώρα καταγωγής τους.  Αυτοί αποτελούν το μέλλον της διασποράς μας.  Είναι γι’ αυτό που προωθήσαμε προγράμματα και συγκεκριμένες δράσεις για ενθάρρυνση της ανάμειξης τους στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους και αναπτύσσουμε τη συχνότερη επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή αν ευχαριστήσω θερμά από τα βάθη της καρδιάς μου την Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ κα Αντωνία Σαββίδη που παραδίδει αυτές τις μέρες την ηγεσία της ΝΕΠΟΜΑΚ, για την μεγάλη προσφορά της και το εξαιρετικό έργο που έχει διατελέσει όλα αυτά τα χρόνια για τη νέα γενιά της διασποράς μας.

Ευχαριστώ επίσης τέσσερα άλλα στελέχη της νεολαίας μας που αποχωρούν, επίσης, από την ηγεσία της ΝΕΠΟΜΑΚ, την Τζωρτζίνα Γεωργίου, Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ στην Ελλάδα, τον Δημήτρη Νικολάου, Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ στην Αυστραλία, τον Αβραάμ Γρηγορίου, Ταμία της ΝΕΠΟΜΑΚ και την Στέισι Καμηλάρις Γραμματέα της ΝΕΠΟΜΑΚ, για το εξαιρετικό έργο που επιτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια και την προσφορά τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια προχωρήσαμε μαζί στην προώθηση και υλοποίηση σημαντικών ενεργειών και δράσεων, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία λειτουργεί ως ο επιχειρησιακός μας χάρτης για τους απόδημους.

Βασικό άξονα της εθνικής στρατηγικής μας αποτέλεσε και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας που είχαμε με την Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή καλωσορίζω στην Κύπρο τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα αποδήμων  κ. Τέρενς Κουίκ, με τον οποίο έχουμε θέσει από κοινού προτεραιότητες και στόχους και αναπτύξαμε συνεργασίες, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές επίπεδο με άλλες χώρες, για θέματα διασποράς. Προωθήσαμε συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ελληνισμού με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων του και παράλληλα δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά αποδήμων μας, ώστε να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα.

Ενισχύσαμε παράλληλα την πολυεπίπεδη συνεργασία μας με φίλες χώρες που έχουν οργανωμένα ισχυρά λόμπι στο εξωτερικό, όπως το εβραϊκό και το αρμένικο, και τα οποία επηρεάζουν τα κέντρα εξουσίας και προσφέρουν πολλά στις επιδιώξεις μας, οικοδομώντας σχέσεις που με βεβαιότητα θα αποδεικνύονται πολύτιμες σε κάθε ευκαιρία και κάθε ανάγκη.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να καλωσορίσω στην Κύπρο και να ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία τους την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου κα Nabila Makram και τον Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας κ. Mkhitar Hayrapetyan. Και με τις δύο αυτές χώρες προχωρήσαμε μαζί με τη Ελλάδα, σε συνεργασία σε τριμερές επίπεδο, για θέματα διασποράς και ήδη υλοποιούμε συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρω την υλοποίηση του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Η επιστροφή» που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο τον περασμένο Απρίλιο, στην παρουσία των Προέδρων Δημοκρατίας των τριών χωρών Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου. Το πρόγραμμα αποφασίστηκε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου υπάρχουν οργανώσεις των τριών διασπορών και η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, με τη συμμετοχή νέων των τριών χωρών καθώς και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Επίσης, στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου Ελλάδας Αρμενίας προγραμματίζεται η πρώτη μεγάλη εκδήλωση στο Παρίσι με τη συμμετοχή των τριών διασπορών.

Βέβαια, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία που αναπτύξαμε στο ίδιο πλαίσιο σε τριμερές επίπεδο με το Ισραήλ. Μια συνεργασία όπως και αυτή με την Αίγυπτο έχουν ενταχθεί στην ευρύτερη τριμερή συνεργασία των τριών χωρών.

Αγαπητοί απόδημοι, Αγαπητοί Νέοι της Διασποράς μας,

Καλωσορίζοντάς σας στην Κύπρο, εκφράζω και πάλι την μεγάλη μου εκτίμηση για την προσφορά σας στον αγώνα που διεξάγουμε για την εξεύρεση επιτέλους μιας λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μια νέα εποχή και θα διασφαλίζει την επιβίωση μας στην γη των πατέρων μας.

Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες και τις προσπάθειες που καταβάλλετε και εσείς για την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων μας, δράττομαι της ευκαιρίας να σας παρακαλέσω  να τις εντατικοποιήσετε στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής σας, με την προσδοκία ότι θα δώσουμε κάποτε την παρηγοριά της γνώσης στους συγγενείς που χρόνο με τον χρόνο σβήνουν, χωρίς να γνωρίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους.  Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά δεν δικαιολογείται να αγνοείται ακόμα η τύχη σχεδόν 850 συμπατριωτών μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτήν την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε μαζί, για την καλύτερη προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Αντωνία Σαββίδη και όλων των Προέδρων και μελών των Τοπικών Ομοσπονδιών.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την καθοδήγηση και τη συνεχή στήριξή του.

Θέρμες ευχαριστίες οφείλω επίσης σε όλα τα υπουργεία, ιδιαίτερα στα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, για την παραγωγική συνεργασία τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη στενή συνεργασία και προσφορά τους ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στην απόδημη νεολαία μας.

Θερμές ευχαριστίες και σε όλους τους χορηγούς που βοήθησαν σημαντικά τόσο στην πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου, όπως και στην προώθηση των διαφόρων προγραμμάτων μας ιδιαίτερα για τη νέα γενιά των αποδήμων μας.

Πάνω από όλα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου για την σκληρή και εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει για την διεξαγωγή με τον καλύτερο τρόπο αυτού του σημαντικού συνεδρίου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και στη συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου, όπως και πολλές επιτυχίες μαζί με προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους τους συνέδρους.

---------------------------

ΡΜ/ΕΙ

Σχετικά Ανακοινωθέντα