Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-02-2020 12:34

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την απόπειρα φόνου που διενεργήθηκε στην Αγία Νάπα και τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων, στο περιθώριο εκδήλωσης προς τιμήν του Μητροπολίτη κ.κ. Βασίλειου

Σε δηλώσεις προέβη το πρωί της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου 2020 ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, κληθείς να σχολιάσει τόσο την απόπειρα φόνου που διενεργήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Αγία Νάπα όσο και το θέμα της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων. Οι δηλώσεις του κ. Υπουργού έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης προς τιμήν των 60 χρόνων ευδόκιμης διακονίας του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειου, στο Παραλίμνι.

«Είναι με μεγάλη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον Μητροπολίτη της πόλης μας, της αγαπημένης μας Αμμοχώστου. Έναν άξιο εκπρόσωπο της Εκκλησίας και ένα πνευματικό άνθρωπο, έναν εξαιρετικό κληρικό και είναι με μεγάλη χαρά που είμαι σήμερα εδώ. Εύχομαι ο Θεός να του δίνει χρόνια για το καλό της Εκκλησίας μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Σαββίδης.

Ερωτηθείς για την απόπειρα φόνου στην Αγία Νάπα και τι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μελετά ώστε να κάμψει το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος είναι ύψιστη προτεραιότητά μας. Αυτό είναι γνωστό. Το έχω αναφέρει πολλές φορές, το έχει αναφέρει πολλές φορές και ο Αρχηγός Αστυνομίας. Η Αστυνομία Κύπρου, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, πιστεύω ότι κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο και πιστεύω ότι θα έχει σημαντικές επιτυχίες στο θέμα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Ήδη μπορώ να πω ότι τον τελευταίο καιρό είχαμε αρκετές επιτυχίες σε αυτό  το θέμα. Σίγουρα, είναι ένα τραγικό συμβάν αυτό που έγινε χθες. Από το πρωί έτυχα ενημέρωσης από τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο οποίος – όπως ίσως να ξέρετε – άλλαξε το πρόγραμμά του, ήρθε επί τόπου και παρευρέθηκε σε σύσκεψη. Θα ξαναμιλήσουμε σε λίγο με τον Αρχηγό, ο οποίος με τηρεί ενήμερο. Είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ και δικαίως μας απασχολεί πάρα πολύ, γιατί η υποχρέωση της Πολιτείας είναι να εξασφαλίσει την ασφάλεια του πολίτη.»

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από την απόπειρα φόνου κινδύνεψε η ζωή αθώων πολιτών, ο κ. Υπουργός είπε πως «σίγουρα αυτή είναι μια διάσταση η οποία θα πρέπει να μας κάνει ακόμη πιο ανήσυχους. Πιστεύω ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε κάποια άκρη για τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αυτήν την εγκληματική ενέργεια.»

 

Ερωτηθείς κατά πόσον χρειάζεται να ενισχυθεί το Τμήμα Πληροφοριών της Αστυνομίας προκειμένου να βοηθήσει και στην πρόληψη, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως «η Αστυνομία είναι σοβαρά υποστελεχωμένη. Έχουμε μεγάλο αριθμό κενών θέσεων τις οποίες δεν καταφέραμε ούτε και με τις τελευταίες εξετάσεις να συμπληρώσουμε, αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, και η Ηγεσία και οι Αστυνομικοί εργάζονται με πολύ έντονους ρυθμούς. Ελπίζω ότι και η ψήφιση του πρόσφατου Νόμου για τις παρακολουθήσεις – για τον οποίον ξέρετε πόσο έντονα ένιωθα και πόσο έντονα αγωνίστηκα για να περάσει σωστά – θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο για την καταπολέμηση, μεταξύ άλλων, και του οργανωμένου εγκλήματος.»

Κληθείς να αναφέρει πόσο αισιόδοξος είναι ότι θα διαλευκανθεί η απόπειρα φόνου, ο κ. Υπουργός είπε πως «η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται επί ποδός και ήδη, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, έχουν εντοπίσει κάποια ευρήματα. Είναι πολύ νωρίς να αναφέρω κατά πόσον είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος και δεν θα ήταν φρόνιμο ούτε σώφρων από μένα να κάνω προβλέψεις εάν θα διαλευκανθεί το έγκλημα. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι, με έχει διαβεβαιώσει ο Αρχηγός Αστυνομίας ότι γίνεται το καθετί που πρέπει να γίνει, με σκοπό να καταφέρουν να διαλευκάνουν αυτό το πολύ σοβαρό έγκλημα της απόπειρας φόνου.»

Κληθείς να σχολιάσει ότι στο θέμα της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με τις πληροφορίες να θέλουν και νέες καταγγελίες να γίνονται και ερωτηθείς μέχρι πού είναι αποφασισμένη η Κυβέρνηση να φθάσει, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως «η Κυβέρνηση, όπως έχω πει πολλές φορές κι όπως έχει πει ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αποφασισμένη να φθάσει εκεί όπου θα φθάσουν οι οποιεσδήποτε πληροφορίες. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι. Το θέμα είναι πού θα φτάσουν οι πληροφορίες. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν είναι εύκολο να διαλευκανθούν τέτοιου είδους εγκλήματα και σίγουρα το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μια κινητικότητα ως αποτέλεσμα των πρόσφατων συσκέψεων, με ευχαριστεί. Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, μετά το τέλος της οποίας με ενημέρωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας ότι έρχονται πολλές πληροφορίες. Αυτό με ευχαριστεί, γιατί θεωρώ ότι ο κόσμος επιτέλους φαίνεται να άρχισε να καταλαβαίνει πως υπάρχει η βούληση της πολιτείας για να προχωρήσουμε στον βαθμό που μπορούμε, στην κάθαρση και στο καθάρισμα του Στάβλου του Αυγεία, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον αποκάλεσε. Ελπίζω ότι αυτό θα συνεχίσει, αφού έστω και οι μικρές πληροφορίες, έστω και οι ανώνυμες πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω είτε των ποδοσφαιριστών, είτε των προπονητών, είτε των διαιτητών, είτε του απλού κόσμου που θέλει να παραμείνει ανώνυμος είναι χρήσιμες, γιατί ακόμη κι αυτές θα βοηθήσουν στο να δώσουν κατευθύνσεις προς τις αστυνομικές Αρχές. Βεβαίως, η έκκληση που κάνω για άλλη μια φορά είναι προς εκείνους που έχουν τις πληροφορίες και γνωρίζουν γεγονότα για τα οποία μπορούν να δώσουν κατάθεση και μαρτυρία ώστε να γίνουν οι αναγκαίες έρευνες, να το πράξουν. Να είστε σίγουροι ότι σε ό,τι αφορά στην πολιτεία και την ηγεσία της Αστυνομίας, θα προχωρήσει η υπόθεση μέχρι πλήρους διαλεύκανσης. Θέλουμε τη βοήθεια του κόσμου για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, και ελπίζω για να παράξουμε αποτελέσματα.»

Ερωτηθείς κατά πόσον αναμένονται και νέες συλλήψεις, ο κ. Σαββίδης είπε πως «δεν μπορώ να πω αυτή τν στιγμή εάν θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις. Αυτό που θέλω να βεβαιώσω είναι ότι η ανακριτική ομάδα που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις, έχει διευρυνθεί πάρα πολύ. Έχω δώσει ρητές οδηγίες να διατεθεί όσο προσωπικό απαιτείται για να μπορέσει να γίνει σωστή και γρήγορη διαλεύκανση των πληροφοριών και των ενεργειών. Από ό,τι ακούω κι όπως σας έχω πει, υπάρχει αυξημένη ροή πληροφοριών και ελπίζω ότι οι πληροφορίες θα είναι τέτοιες που θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά στο μέλλον. Επαναλαμβάνω όμως και θέλω να θυμόμαστε, ότι, κανένας άνθρωπος δεν είναι ένοχος, κανέναν άνθρωπο δεν μπορούμε να τον θεωρήσουμε ένοχο, μέχρις ότου και εφόσον καταδικαστεί από αρμόδιο Δικαστήριο.»

Κληθείς να πει κατά πόσον η Αστυνομία θα προχωρήσει σε ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης των συλληφθέντων για την υπόθεση του ποδοσφαιρικού αγώνα Οθέλλου Αθηένου – Αγίας Νάπας, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως το διάταγμα «τελειώνει σε λίγες μέρες και η αύξηση των μελών του κλιμακίου της Αστυνομίας διευκολύνει στο να ληφθούν περισσότερες καταθέσεις απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Με τη λήξη της προθεσμίας, η ανακριτική ομάδα, με επικεφαλής την ηγεσία της Αστυνομίας, θα προχωρήσει σε ανασκόπηση ως προς το πού βρίσκεται το όλο θέμα κι αν πιστεύουν ότι υπάρχει ικανοποιητική μαρτυρία θα προχωρήσουν σε εκείνο στο οποίο πρέπει να προχωρήσουν. Εάν κριθεί ότι χρειάζεται ή επιβάλλεται η περαιτέρω προσωποκράτηση, θα γίνει σχετικό αίτημα στο Δικαστήριο. Αυτό θα το ξέρουμε προς τα μέσα της εβδομάδας.»

Ερωτηθείς εάν η Αστυνομία είναι έτοιμη και μπορεί να προσφέρει ασφάλεια σε άτομα που θέλουν να δώσουν πληροφορίες αλλά φοβούνται για τη ζωή τους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε πως «αυτό το έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι, η πολιτεία θα παράσχει εκείνη την προστασία που χρειάζεται σε άτομα τα οποία θέλουν να δώσουν επώνυμα καταγγελίες και νοιώθουν ότι με το να πράξουν διατρέχουν κίνδυνο της ζωής τους.»

(ΜΛ)