Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-06-2021 19:02

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή, Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης κ. Θεοδόση Τσιόλα στην τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων της Κοινότητας Αγίου Λουκά του Ιατρού (για ΑμέΑ), στο Φιλάνι

Είναι με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ για την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πολυδύναμου Κέντρου για άτομα με αναπηρίες, της Κοινότητας Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή τα άτομα με αναπηρίες, καθώς και οι οικογένειές τους, έχουν δημιουργήσει το όραμα για την ανέγερση αυτού του Κέντρου, το οποίο η Πολιτεία και η κοινωνία γενικότερα θα στηρίξουν και θα ενδυναμώσουν.

Η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό στη μακρά πορεία για μετατροπή αυτού του οράματος σε έργο, σε τεμάχιο γης που έχει παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Μαχαιρά.  Η αφετηρία ήταν το 2019 και οι δύο πρώτες φάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.   Με την ολοκλήρωση και των τεσσάρων φάσεων του έργου στο μέλλον, θα δημιουργηθεί μια παραδειγματική υποδομή η οποία θα προσθέσει τα μέγιστα σε έναν τομέα στον οποίο έχουμε ακόμη να καλύψουμε πολλά κενά.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής ήταν μέσα στις προϋποθέσεις για την έγκριση αυτού του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τις χορηγίες ΕΟΧ 2014-2021, στις οποίες συνεισφέρουν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, και από την Κυπριακή Δημοκρατία,  με συνολικά €1 εκ.   Ευχαριστούμε πολύ τις χώρες δωρητές οι οποίες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα και οι οποίες αποδέχθηκαν πρόθυμα την εισήγηση της Κυβέρνησης για την από κοινού χρηματοδοτική στήριξη της δεύτερης φάσης του έργου αυτού.

Το Κέντρο θα παρέχει ένα πλήρες φάσμα εξατομικευμένων υπηρεσιών και, επιπλέον, θα αναλάβει μαθησιακές και αναπτυξιακές δραστηριότητες για να δώσει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητές τους.

Αναμφίβολα, το Κέντρο αυτό θα παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των πολυδιάστατων αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες, και οι οικογένειές τους.  Πρόσθετα, με άλλες δράσεις, θα τους δώσει τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνικά ενεργοί, διευκολύνοντας έτσι την ίση πρόσβασή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό και απαραίτητο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους που έχουν εμπλακεί και συνεισφέρει με διάφορους τρόπους στη  διαδικασία υλοποίησης του έργου.  Ιδιαίτερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την κα Θέκλα Καλλικά, Υπεύθυνη της Κοινότητας Αγίου Λουκά, καθώς επίσης και όλη την ομάδα της Κοινότητας για την αφοσίωση και τις άοκνες προσπάθειές τους.  Ευχαριστούμε, επίσης, για την εξαίρετη μέχρι σήμερα συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας και να σας στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Σας εύχομαι κάθε καλό με τις δραστηριότητες του έργου σας.

(ΣΧ)