Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-06-2021 12:37

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου κατά την υπογραφή της χρηματοδοτικής σύμβασης του ΄Εργου National Roads III μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Κατά την τελευταία δεκαετία, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ενός καλά λειτουργικού, ασφαλούς και αποτελεσματικού συστήματος μεταφορών για την υποστήριξη όλων των τομέων της οικονομίας, των πολιτών και φυσικά των εκατομμυρίων επισκεπτών, επιχειρηματιών και τουριστών που έρχονται στο νησί μας. Οι υποδομές και οι υπηρεσίες μεταφορών ικανοποιούν την ανάγκη μας για σύνδεση τόσο με άλλες χώρες όσο και με νέες αγορές, καθώς επίσης για αλληλεπίδραση των πολιτών. Από αυτή την άποψη, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την εθνική βασική υποδομή μεταφορών, λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας καθώς επίσης την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όλες οι εσωτερικές χερσαίες μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών στην Κύπρο πραγματοποιούνται μέσω του οδικού δικτύου. Οι τεχνοοικονομικοί περιορισμοί στη δημιουργία και λειτουργία σιδηροδρομικού δικτύου, οδηγεί αναπόφευκτα και υπαγορεύει την κατασκευή ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ασφαλούς οδικού δικτύου. Το οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σταθμούς δημόσιας συγκοινωνίας υποστηρίζει την πολυτροπικότητα των μέσων μεταφορών στην Κύπρο.

Σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση του National Roads III, η οποία τα τελευταία είκοσι χρόνια αποτελεί την τρίτη σχετική συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το National Roads III παρέχει οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε κρίσιμα έργα υποδομής χερσαίων μεταφορών που αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, συνολικής επένδυσης 276 εκατομμυρίων ευρώ. Η σημερινή υπογεγραμμένη συμφωνία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών στην Κύπρο, ξεκλειδώνοντας έτσι νέες βασικές επενδύσεις σε υποδομές. Η υποστήριξη της ΕΤΕπ θα επιταχύνει το έργο της φωτοεπισήμανσης, θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί αποτελεσματικά κρίσιμα σημεία συμφόρησης του οδικού δικτύου, θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα απομονωμένων περιοχών, θα ενισχύσει την ασφάλεια του οδικού δικτύου και θα μειώσει τις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο του έργου National Roads III, υποστηρίζονται πέντε ξεχωριστά έργα:

(i) Η πρώτη φάση του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, ένα βασικό οδικό έργο που εξυπηρετεί τις ανάγκες κινητικότητας της μεγαλύτερης αστικής περιοχής της Κύπρου, της Λευκωσίας, και τους δεκάδες δήμους και κοινότητες της περιοχής, με επένδυση  81,7 εκατομμύρια ευρώ.

(ii) Η πρώτη φάση του Αυτοκινητόδρομου Λεμεσού- Σαϊτά, το μεγαλύτερο υπό κατασκευή οδικό έργο στην σχετικά απομονωμένη ορεινή περιοχή του Τροόδους, παρέχοντας ενισχυμένη προσβασιμότητα και υποστηρίζοντας τις γενικές κυβερνητικές πολιτικές κοινωνικής και οικονομικής συνοχής για τις δεκάδες κοινότητες της περιοχής, με επένδυση 33 εκατομμυρίων ευρώ.

(iii) Η πρώτη φάση του Αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, παρέχοντας ενισχυμένη προσβασιμότητα στην πιο απομονωμένη περιοχή του νησιού, αλλά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, την περιοχή Πόλης Χρυσοχούς και Τηλλυρίας, με επένδυση 95,7 εκατομμύρια ευρώ,

(iv) Η πρώτη φάση του Οδικού Δικτύου του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, που υποστηρίζει τους γενικούς στόχους της Κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού και παραγωγής. Το έργο προωθείται στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με επένδυση 24,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα τα παραπάνω οδικά έργα υποστηρίζουν τη συνολική στρατηγική χερσαίων μεταφορών της Κύπρου για βελτίωση της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας και έχουν ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου. Αυτά τα έργα θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους εθνικούς και πανευρωπαϊκούς στόχους για την οδική ασφάλεια. Επιπλέον, αυτά τα έργα σχεδιάστηκαν και επί του παρόντος είναι υπό κατασκευή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και σε συνδυασμό με τη συνολική στρατηγική μας, ευθυγραμμίζονται με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

(v) Το πέμπτο έργο που περιλαμβάνεται στο National Roads III, είναι το έργο της φωτοεπισήμανσης με επένδυση 40,6 εκατομμυρίων ευρώ. Η Κύπρος, με συνεχείς συντονισμένες δράσεις, κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των οδικών συγκρούσεων και κατά συνέπεια τους θανάτους και τραυματισμούς. Το έργο της φωτοεπισήμανσης είναι ένα από τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030. Η Κύπρος, υιοθέτησε το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από οδικές συγκρούσεις μέχρι το 2030, και ως εκ τούτου, το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ουσιαστική υποστήριξη που μας προσφέρει στην υλοποίηση εντός του 2021 ενός άλλου σημαντικού έργου οδικής ασφάλειας, του «CYPRUS ROAD SAFETY PROGRAMME», που υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Safer Transport Platform». Ανυπομονούμε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με την υιοθέτηση της βασικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οδική ασφάλεια, του Ασφαλούς Συστήματος.

Σε στενή συνεργασία με τους λειτουργούς της ΕΤΕπ και του Υπουργείου Οικονομικών, οι συνάδελφοι του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανικών Υπηρεσιών ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία ελέγχου των υποστηριζόμενων έργων και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να συνυπογράψω τη σύμβαση του National Roads III.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον κ. Hoyer για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας και φυσικά σε όλους τους λειτουργούς της ΕΤΕπ και της Κυπριακής Δημοκρατίας που συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε υποδομές, που εξυπηρετεί τις συνολικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και των πολίτων της. Το Υπουργείο θα παραμείνει πιστός εταίρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, διερευνώντας νέους τρόπους αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης φιλικού προς το περιβάλλον.

(ΑΤ)