Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2018 14:40

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής

Για την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να ανταποκριθεί στα αυξημένα περιστατικά που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό, καθώς και στις απαιτήσεις που θα προκύψουν εν όψει του αυξημένου κινδύνου της θερινής περιόδου, συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κατά τη σημερινή επίσκεψη που πραγματοποίησε, σήμερα, στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Η σημερινή παρουσία μου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σχετίζεται με την προσπάθεια που καταβάλλει το Σώμα ώστε να ανταποκριθεί στα πολλαπλά περιστατικά πυρόσβεσης που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό. Της αξίζουν συγχαρητήρια και αυτά έδωσα σήμερα, μεταφέροντας και τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη της Πυροσβεστικής για να ανταποκριθούν στα περιστατικά αυτά. Πράγματι, έχουν επιδείξει προσήλωση στο καθήκον και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να τρέχουν από το ένα περιστατικό στο άλλο.

Συζητήσαμε διάφορα θέματα που απασχολούν την Υπηρεσία και για το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Έχω την άποψη ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου και βάσει αυτής της αρχής να επιδιώκουμε τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και των δυνατοτήτων ανταπόκρισης.

Είχαμε συζητήσει, πριν από μερικούς μήνες, διάφορα ζητήματα εν όψει της θερινής περιόδου, έγιναν οι προγραμματισμοί σε μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου παρευρέθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες. Εκεί έγινε ο συντονισμός και ο προγραμματισμός όλων των Υπηρεσιών για να ανταποκριθούν στα περιστατικά πυρόσβεσης, για θέματα πρόληψης και καταστολής.

Αυτή τη στιγμή, λόγω των πολλών πυρκαγιών που παρουσιάστηκαν στην ύπαιθρο, κάναμε σύσκεψη για να δούμε πως ανταποκρινόμαστε, ποιες δυνατότητες υπάρχουν, γιατί όσο προχωράμε στους θερινούς μήνες αναμένεται να είναι αυξημένα τέτοια περιστατικά. Μας απασχόλησε εάν θα μπορέσει η Υπηρεσία να ανταποκριθεί σε αυτά.

Με έχουν διαβεβαιώσει, τόσο ο Βοηθός Αρχηγός Υποστήριξης της Αστυνομίας, όσο και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, αλλά και οι Επαρχιακοί Διευθυντές, ότι είναι έτοιμοι, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Για κάποια από αυτά εξετάσαμε πως μπορούμε να προωθήσουμε την επίλυσή τους.

Θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να επιδείξουν συνεργασία με την Πυροσβεστική, αποφεύγοντας ενέργειες που δυνατό να προκαλέσουν πυρκαγιά και επιδεικνύοντας ευαισθησία για το περιβάλλον και στην περίπτωση που διαπιστώνουν κάτι να ειδοποιούν άμεσα την Υπηρεσία. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όσο πιο σύντομα κληθεί η Υπηρεσία και ανταποκριθεί σε ένα περιστατικό πυρκαγιάς, η κατάσβεσή της θα είναι πιο εύκολη. Επίσης, η εθελοντική προσφορά σε αυτή την προσπάθεια από άτομα που έχουν τύχει κάποιας εκπαίδευσης από πλευράς της Υπηρεσίας, όχι απλά είναι εκτιμητέα, αλλά αποτελεί προσφορά στο ίδιο το περιβάλλον μας και στον τόπο μας. Η Πυροσβεστική έχει εκπαιδεύσει και οργανώσει αρκετό αριθμό πολιτών, αλλά αυτή την περίοδο χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή εθελοντών». 

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι «το σημαντικότερο είναι ο καθένας από εμάς να προσέξει να μην αποτελέσει αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς – είτε πετώντας ένα αποτσίγαρο στο δρόμο, είτε μέσω καψαλισμάτων, είτε με τη χρήση μηχανισμών για άναμμα κάρβουνων».

Ερωτηθείς σχετικά με τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει απασχολήσει η ετοιμότητα των πτητικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. «Φαίνεται ότι έχουμε επαρκή αριθμό πτητικών μέσων για να ανταποκριθούμε στα περιστατικά, παρά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς, τα οποία μπορεί να είναι απρόβλεπτα, όπως όταν ένα ελικόπτερο δεν μπορεί να πετάξει γιατί πρόκειται για πολύ ευαίσθητα μηχανήματα και πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια του χειριστή τους», επεσήμανε.

Αναφορικά με την μελέτη που διεξάγεται για την αξιολόγηση των πτητικών μέσων, είπε ότι αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να εξεταστούν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από τη Δημοκρατία για σκοπούς ενίσχυσης των πτητικών μέσων. «Υπάρχει η ανάγκη να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των πτητικών μας μέσων και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε κατά τρόπο συμβατικό την ενίσχυση των υπηρεσιών πυρόσβεσης όταν υπάρξει μια ιδιάζουσα ανάγκη. Αυτό έχει προκύψει μέσα από τις εμπειρίες που είχαμε κατά καιρούς, όπως στην περίπτωση της Σολιάς και του Μονιάτη. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πέραν των πτητικών μέσων, χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση στη δεδομένη στιγμή και η μελέτη θα καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ένα τρόπο να εξασφαλίζουμε αυτή την υποστήριξη αγοράζοντας υπηρεσίες», εξήγησε.

Κληθείς να αναφέρει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της αυτονόμησης της Υπηρεσίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι τα νομοσχέδια βρίσκονται στην Νομική Υπηρεσία για έλεγχο εδώ και κάποιους μήνες ενώ υπάρχει παράλληλα επικοινωνία με τον δικηγόρο της Δημοκρατίας που τα διαχειρίζεται ώστε να συμπληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος. «Να είστε βέβαιοι ότι μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα προωθηθούν στη Βουλή και από εκεί και πέρα είναι θέμα προγραμματισμού της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών», επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι το Υπουργείο έχει στείλει ένα πολύ μεγάλο αριθμό νομοσχεδίων συνολικά, τόσο στη Νομική Υπηρεσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος να εξεταστούν.

(ΕΚ/ΑΧ/ΣΧ)