Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2022 09:36

Χαιρετισμός Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου στην εκδήλωση – αφιέρωμα στην Βαρβάρα Λυσσαρίδη που διοργάνωσε η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, χθες

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ξανά μαζί σας και θέλω να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στη Βαρβάρα Λυσσαρίδη, σε μια γυναίκα που με τη δράση και την προσφορά της άνοιξε δρόμους, ενέπνευσε και συνέβαλε προς τη στήριξη και ανάδειξη της γυναίκας της Κύπρου και ιδιαίτερα της γυναίκας της υπαίθρου. Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τη γυναίκα πρότυπο Βαρβάρα Λυσσαρίδη, αναδεικνύοντας την τεράστια προσφορά της σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα μας και ιδιαίτερα την τεράστια συμβολή της στο δικαίωμα συνταξιοδότησης της αγρότισσας.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η Βαρβάρα Λυσσαρίδη, αν και γεννήθηκε στην Αμερική, ένοιωθε περισσότερο Κύπρια, όπως άλλωστε δήλωνε και η ίδια σε συνεντεύξεις της ….. «ζω τόσα πολλά χρόνια στην Κύπρο που νιώθω στην καθημερινή μου ζωή Κύπρια». Ήταν δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια, συγγραφέας. Συμμετείχε υπό την ιδιότητά της δημοσιογράφου σε επικίνδυνες αποστολές, επισκέφτηκε αρκετές χώρες, όπου οι εμπειρίες της την ενέπνευσαν να συγγράψει δύο βιβλία ενώ κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 55-59 πήγαινε σε διάφορες χώρες ενημερώνοντας για το τι συνέβαινε στην Κύπρο όπου οι γυναίκες πάντοτε αγωνίζονταν, είχαν συμβολή αλλά και ρόλο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Στον τομέα της οικονομίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της υγείας, της οικογένειας. Ωστόσο αυτοί οι αγώνες και τα επιτεύγματά τους δεν είναι ορατά στην κοινωνία, ακόμα και σήμερα, εν έτι 2022.

Μέσα από αντίξοες συνθήκες η γυναίκα στην Κύπρο κατάφερε να σπάσει τα δεσμά που την κρατούσαν δεμένη σε στερεότυπα και προκαταλήψεις, κατάφερε να αναδειχθεί και να καταξιωθεί στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς συμβάλλοντας τα μέγιστα στον πολιτισμό, στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα του τόπου μας. Κατάφερε να δημιουργήσει πρότυπα και να εμπνεύσει τις άλλες γυναίκες.

Αυτά τα πρότυπα έχουμε υποχρέωση να τα αναδείξουμε και να τα τιμήσουμε γιατί αποτελούν για όλες εμάς πυξίδα στους κοινούς μας αγώνες.

Στο πρόσωπο της Βαρβάρας Λυσσαρίδη αναγνωρίζουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ανέφερα πιο πάνω: της διεκδίκησης, της δράσης, της προσφοράς. Στο πρόσωπο της Βαρβάρας Λυσσαρίδη αναγνωρίζουμε τη γυναίκα που ενθάρρυνε, ενέπνευσε, κινητοποίησε και  αναζωπύρωσε όνειρα για τις επόμενες γενιές γυναικών.

Κυρίες και κύριοι,

Απόψε τιμώνται γυναίκες της υπαίθρου. Ο ρόλος των γυναικών στις αγροτικές μας περιοχές είναι πολύ σημαντικός στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Η Κύπρια αγρότισσα αποτελεί τον στυλοβάτη της αγροτικής οικονομίας κρατώντας την ύπαιθρο ζωντανή και παραγωγική.

Για τις αγρότισσες μας οι προκλήσεις είναι πολλές και οι ευκαιρίες λιγότερες. Η ενδυνάμωση αυτών των γυναικών είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την ευημερία των ατόμων, των οικογενειών τους, και των αγροτικών κοινοτήτων αλλά και για τη συλλογική παραγωγικότητα λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει μεγάλη παρουσία γυναικών στο αγροτικό δυναμικό παγκοσμίως. Πρέπει να τους δίνονται και να έχουν ίσες ευκαιρίες που να τους επιτρέπουν να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες και τις δεξιότητες τους συνεισφέροντας στην κοινωνία. Πρέπει κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι στις αγροτικές περιοχές να απολαμβάνει ισότιμα και ισάξια τόσο τις ευκαιρίες όσο και την οικονομική στήριξη.

Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να επιταχύνεται μέσω πολιτικών και δράσεων που να διευκολύνουν τις γυναίκες, να τις ενθαρρύνουν και να τις ενδυναμώνουν για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Πολιτικές που να δίνουν προτεραιότητα στο δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, στη διασφάλιση των εργασιακών και ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι ένας κόσμος που θα είναι δίκαιος, ανεκτικός, ανοικτός, φιλικός και κοινωνικά συμπεριληπτικός, όπου οι ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων θα ικανοποιούνται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, στο πλαίσιο του στόχου της Ενδυνάμωσης των Ευάλωτων Ομάδων Γυναικών, έχουν καθοριστεί ως ενδιάμεσοι στόχοι, μεταξύ άλλων, η ενδυνάμωση των γυναικών στις αγροτικές περιοχές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καταθέσω τον σεβασμό μου στο πρόσωπο της Βαρβάρας Λυσσαρίδη και να σας συγχαρώ και πάλι για την αποψινή διοργάνωση.

(ΜΓ/ΣΧ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα