Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2023 12:07

Δημόσια και Ιδιωτικά Αρχεία στην Κύπρο: Σύμμαχοι ή Ανταγωνιστές

2ο Επιστημονικό Συνέδριο Κρατικού Αρχείου με την ευκαιρία της Διεθνούς Εβδομάδας Αρχείων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, το 2ο επιστημονικό συνέδριο του Κρατικού Αρχείου με θέμα: «Δημόσια και Ιδιωτικά Αρχεία στην Κύπρο. Σύμμαχοι ή Ανταγωνιστές». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με ευκαιρία της Διεθνούς Εβδομάδας Αρχείων, που φέτος εορτάζεται μεταξύ της 5ης και 9ης Ιουνίου 2023, και συνδυάζεται με τους εορτασμούς των 75 χρόνων του International Council on Archives, που ιδρύθηκε το 1948 από τον ΟΗΕ. Στόχος των εορτασμών αυτών, σε διεθνές επίπεδο, είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας των αρχείων για την κοινωνία και τη χρηστή διακυβέρνηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την αξία τους.

Το Κρατικό Αρχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσπάθειά του για καθιέρωση των επιστημονικών του συνεδρίων ώστε να προβάλλονται τα αρχειακά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κύπρο, και κυρίως, να καλλιεργείται αρχειακή κουλτούρα και συνείδηση στην κοινωνία, διοργάνωσε το 2ο επιστημονικό του συνέδριο, με επίκεντρο τις σχέσεις μεταξύ των αρχειακών ιδρυμάτων (κρατικού και ιδιωτικών) της Κύπρου.

Το συνέδριο χαιρέτισε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η οποία τόνισε τη σημαντικότητα των αρχείων τόσο για τη χρηστή διοίκηση και την ιστορική έρευνα, και εξήρε τις προσπάθειες για συντονισμό των ενεργειών όλων των αρχειακών ιδρυμάτων της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Κρατικού Αρχείου προς τον σκοπό αυτό.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Έφορος Κρατικού Αρχείου κ. Χρίστος Κυριακίδης αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε τη σημασία που αποδίδει το Κρατικό Αρχείο στην ομαλή λειτουργία των αρχείων της Κύπρου γενικά. Παρουσίασε, παράλληλα, την πρόθεσή του για την περαιτέρω στήριξη των ιδιωτικών αρχειακών ιδρυμάτων, μέσω της παροχής κάθε βοήθειας προς αυτά, αλλά και τις συνεχείς του προσπάθειες για καλλιέργεια σωστής αρχειακής κουλτούρας, που θα οδηγήσει στη δημιουργία, διάσωση και διαφύλαξη και άλλων ιδιωτικών αρχείων.

Για τη συμβολή των Οργανισμών τους στη διάσωση των αντίστοιχων αρχείων και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων αρχείων μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, κ. Θανάσης Τσώκος, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Έλενα Παρπούνα Διομήδη, ο Διευθυντής των «Αρχείων Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης», κ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος», Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και εισηγήσεις σχετικά με ιδιωτικά αρχεία που λειτουργούν στην Κύπρο, το πώς διασώθηκαν και τι περιλαμβάνουν. Ο Διευθυντής του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, κ. Στέλιος Περδίκης αναφέρθηκε στις επιστολές Αρχιεπισκόπων από το Αρχείο της Μονής, ενώ ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, κ. Κωστής Κοκκινόφτας και η Ιστορικός- ερευνήτρια κα Έρση Δημητριάδου για μικρά ιδιωτικά αρχεία που διέσωσαν και κατέχουν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, το σημαντικότερο συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αρχειακά ιδρύματα είναι κοινές, και η συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή τους. Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Κρατικό Αρχείο είναι σημαντικός, αφού θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλα τα αρχεία που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, παρέχοντας τους στήριξη, τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.

(ΕΠ)