Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2023 19:35

Δήλωση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη Προκοπίου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 8 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μέρα εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήσαμε κυρίως ζητήματα ασφάλειας που αφορούν άμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συζητήθηκαν θέματα τρομοκρατίας, συζητήθηκαν θέματα μεταναστευτικών ροών, όπως επίσης και το πολύ σημαντικό ζήτημα της βοήθειας που μας παρέχει η τεχνολογία στο να μπορέσουμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των συνόρων μας.

Όσον αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, τέθηκε πολύ έντονα εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το ζήτημα με τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες έρχονται από την Τουρκία συνεχώς. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας μας. Είναι κάπως ιδιαίτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και αυτό τονίστηκε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη στην χάραξη πολιτικής των Βρυξελλών. Είπαμε ότι ακριβώς η ευαισθησία της γεωπολιτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ρευστό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι μια κατεχόμενη χώρα, προκαλούν ένα υψηλό ρίσκο στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και από εκεί προέρχεται αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο ζήτημα ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε.

Πρέπει να πω ότι είναι σημαντικό ότι από τις 25 Ιουλίου του 2023 η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών της περιοχής του Σένγκεν (Schengen Information System) και αυτό θα είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Συμπερασματικά, να πούμε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες, οι οποίες αποτελούν κόμβο μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Ταχθήκαμε υπέρ αυτής της θέσης, ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και οι συνέπειες προς τις τρίτες χώρες, οι οποίες υποβοηθούν τέτοιου είδους ροές να είναι άμεσες, αποτελεσματικότερες και πολύ πιο σοβαρές από ότι είναι σήμερα.

 

Για το βίντεο της δήλωσης της Υπουργού πατήστε εδώ.

 

(ΑΦ)