Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2023 11:50

Επαφές αποστολής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στην Ουάσιγκτον

O βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης, συμμετείχε σε αποστολή αντιπροσωπείας της Συνέλευσης στις ΗΠΑ. Στην αντιπροσωπεία  συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, Έλληνας βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Ρουμάνος βουλευτής κ. Ioan Vulpescu, ο Βούλγαρος βουλευτής κ. Radomir Tcholakov και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ κ. Κώστας Μυγδάλης.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους του Γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Θρησκευτική Ελευθερία και της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, καθώς και με ομογενείς Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ευρύτερη περιφέρεια της Ουάσιγκτον. Εξάλλου, έγινε παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» και τα εγκαίνια ομώνυμης έκθεσης φωτογραφιών στο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον.

Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στις ΗΠΑ σκοπεί στην προβολή του ζητήματος της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί και στην καταδίκη της βεβήλωσης που υφίσταται το οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από τις τουρκικές αρχές. Επισήμανε δε ότι ο Κυπριακός λαός συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής για σαράντα εννιά χρόνια, στερούμενος θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και υπομένοντας παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας και καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε περαιτέρω την απειλή εξαφάνισης των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, αλλά και της Ορθόδοξης κληρονομιάς στην Τουρκία. Σημείωσε δε την έκκληση της ΔΣΟ προς  το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να  συμπεριλάβει την κληρονομιά αυτή στον κατάλογο με τις υπό επίβλεψη χώρες που έχουν εμπλοκή ή επιδεικνύουν ανοχή σε ιδιαίτερα σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)