Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2024 19:38

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα συναντήθηκε με τον Ούγγρο Υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Η προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026, θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας, οι περιφερειακές εξελίξεις, η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, καθώς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα κας Μαριλένας Ραουνά με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ουγγαρίας κ. Janos Boka, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Ο Ούγγρος Υπουργός πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης της Υφυπουργού κας Ραουνά, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεναγήθηκε το πρωί στην περιοχή Χρυσαλινιώτισσας και περιηγήθηκε κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, όπου, συνοδευόμενος από την Κύπρια ομόλογό του, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην τελευταία διαιρεμένη πόλη της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, η κα Ραουνά και ο κος Boka μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρακάθησαν σε κατ' ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Κατά τις συνομιλίες, η κα Ραουνά ενημέρωσε τον Ούγγρο Υπουργό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προσπάθειες της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Crans-Montana, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Συζήτησαν επίσης τη σημασία του ρόλου της ΕΕ, τόσο στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων όσο στην επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις, το Μεταναστευτικό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας, αλλά και των προτεραιοτήτων της Ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ.

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα αναφέρθηκε εκτενώς στους σχεδιασμούς και τις προετοιμασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά στις βέλτιστες πρακτικές για επιτυχή διεξαγωγή της αντίστοιχης Προεδρίας των δύο χωρών.

Ο κ. Boka αναχώρησε από την Κύπρο αργά το απόγευμα. 

(ΡΜ/ΕΑθ/ΝΖ)