Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2019 11:32

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη στην τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου Τμήματος Φυλακών

Χαιρετίζω τη σημερινή τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών με ιδιαίτερη ευαρέσκεια και λυπάμαι που λόγοι πέραν της θέλησής μου δεν επιτρέπουν να είμαι εδώ σήμερα μαζί σας.

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους σπουδαστές για την προσπάθειά τους. H συμμετοχή τους στα προγράμματα του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών πραγματώνει μια από τις βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη λειτουργία και τους σκοπούς του σωφρονιστικού μας συστήματος. Για εμάς, το δικαίωμα στην εκπαίδευση αφορά σε όλους τους κρατούμενους. Δεν σας θεωρούμε ούτε σας αντιμετωπίζουμε  ως μια αποκομμένη κοινωνική ομάδα. Αντίθετα, επιδιώκουμε ενσυνείδητα να παρέχουμε στην πράξη τα ίδια ακριβώς δικαιώματα στην εκπαίδευση και στη γνώση που απολαμβάνουν  όλοι οι πολίτες.

Η εκπαίδευση αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο και οργανικό μέρος του σωφρονιστικού μας συστήματος. Έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα καλά οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά πρότυπα. Πρόκειται για ένα σύστημα που στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων, στην ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου των κρατουμένων και στη βελτίωση των επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή κοινωνική επανένταξη μετά από την αποφυλάκιση και να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής.

Η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων, αποτελεί τον κύριο άξονα της σωφρονιστικής μας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε ο θεσμός της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κρατουμένων – σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού– γιατί το θεωρούμε απαραίτητο και καθοριστικό παράγοντα για την προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις φυλακές.

Με την αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικές είναι η αναγνώριση και οι θετικές κριτικές που έχουμε δεχθεί από διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, καθώς και από εμπειρογνώμονες ξένων χωρών που επισκέπτονται τις Φυλακές.

Με την πληθώρα των εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων που εφαρμόζονται σήμερα στις Φυλακές επιδιώκουμε όχι μόνο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αλλά και την ενίσχυση της επαγγελματικής και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Πρέπει να σημειώσω ότι στο νομοσχέδιο για συνολική αναθεώρηση του Νόμου και των Κανονισμών των Φυλακών, που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνονται καινοτόμες αλλαγές που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος, προσανατολισμένου στην ανθρωποκεντρική έκτιση των ποινών και στην ενίσχυση των διαδικασιών αναμόρφωσης και παραγωγικής κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Θεωρώντας, λοιπόν, ότι μέσα από την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων αυξάνονται οι δυνατότητες εργοδότησης και επανένταξής τους στην κοινωνία, αποφασίσαμε, τα τελευταία χρόνια να παραχωρούμε περισσότερα κίνητρα σε αυτούς που θα παρακολουθούν τα μαθήματα. Γι’ αυτό αναθεωρήθηκαν και ενισχύθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, δίδοντας στους κρατούμενους την ευκαιρία  να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου και απολυτήριο Λυκείου, να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο παραμονής τους στις φυλακές.

Στόχος μας, είναι να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς τα προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, ώστε να συμβαδίζουν πλήρως με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να ικανοποιούν τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των κρατουμένων και να είναι προσανατολισμένα στην επαγγελματική στήριξη των κρατουμένων όταν αυτοί επανενταχτούν στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και αφού έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές, τόσο στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων όσο και στο διδακτικό προσωπικό,από το 2015 εφαρμόζεται το Εσπερινό Σχολείο που λειτουργεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και από το 2016, το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο. Ταυτόχρονα, λειτουργούν προγράμματα που προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικών πιστοποιήσεων για συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς εξεύρεσης εργασίας. Επιπρόσθετα, λειτουργούν επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τρόπων δημιουργικής ενασχόλησης. Έχουν, επίσης, υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Καινοτομία αποτέλεσε επίσης το γεγονός ότι από το 2015 υιοθετήθηκε και λειτουργεί χωρίς διακοπή το Σχολείο των Φυλακών για ολόκληρο τον χρόνο, ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία, η οργάνωση και τα προγράμματά του Σχολείου των Φυλακών  έχουν αναγνωριστεί ως μια από τις βέλτιστες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελούν παράδειγμα για εφαρμογή σε άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, μεριμνούμε για την επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων, οι οποίοι, με την πρόσφατη λειτουργία των Σωφρονιστικής Ακαδημίας θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Αγαπητοί εκπαιδευτές,

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την εδώ παρουσία σας και τη συμβολή σας στις προσπάθειες εκπαίδευσης των μαθητών-κρατουμένων. Με την καθοδήγηση και τη συνεργασία όλων σας, έχετε συμβάλει  ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο των μαθητών-κρατουμένων για μόρφωση και εξειδίκευση και απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον κάθε ένα από εσάς προσωπικά, που εθελοντικά ενταχθήκατε στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης του Τμήματος Φυλακών και να εξάρω την προσπάθεια που καταβάλλετε και την επιμονή σας  για την επιμόρφωσή σας. Εύχομαι καλή συνέχεια στην πορεία σας προς τη μόρφωση και εις ανώτερα.

Θέλω, τέλος, να συγχαρώ τη Διεύθυνση και το προσωπικό των Φυλακών για την τεράστια συμβολή τους στην οργάνωση και επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου της φετινής σχολικής χρονιάς. Η συμβολή της Διεύθυνσης είναι καθοριστική στη ριζική αναμόρφωση του κλίματος και των πρακτικών έκτισης των ποινών, αφού με συνέπεια, σοβαρότητα και αφοσίωση συμβάλλει καθημερινά στη διαμόρφωση ενός σωφρονιστικού περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίδοντας μάλιστα, με πολλαπλούς τρόπους, το μήνυμα ότι η φυλάκιση μπορεί να αποτελεί και ευκαιρία για μάθηση, βελτίωση και καλλιέργεια υπευθυνότητας, με στόχο την παραγωγικότερη δυνατή κοινωνική επανένταξη. Από την πλευρά μας ως Πολιτεία, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος, ώστε να καταστήσουμε τις φυλακές ένα χώρο ασφάλειας,  εγγύησης και  συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημ.: Τον χαιρετισμό μετέφερε εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως  κ. Άριστος Τσιάρτας επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

(ΜΛ)