Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2020 13:01

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας

Την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας επισκέφθηκε σήμερα 28 Ιουλίου 2020 η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη. Ακολούθως προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας αλλά και όλους εσάς για την οργάνωση της σημερινής μου επίσκεψης. Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, σήμερα πραγματοποιώ την πρώτη μου επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, η οποία είναι η αρχή από σειρά επισκέψεων που θα πραγματοποιήσω σε Αστυνομικές Διευθύνσεις και Τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Προσπάθειά μου είναι να επικοινωνήσω μαζί σας, ενημερώνοντάς σας για τους στόχους  του Υπουργείου μου, αλλά και για να ακούσω τις δικές σας θέσεις και απόψεις ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, έχω θέσει ως  προτεραιότητα την υλοποίηση του προγράμματος που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Παρέλαβα από τον απερχόμενο Υπουργό και νυν Γενικό Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη, ένα σημαντικό έργο, το οποίο και θα αξιοποιήσουμε. Εδώ και ένα μήνα που βρίσκομαι στο Υπουργείο ενημερώνομαι καθημερινά τόσο από τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, όσο και από την ηγεσία της Αστυνομίας και έχω διαπιστώσει το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται από την Αστυνομία και για το οποίο σας ευχαριστώ. Επίσης θα ήθελα να σας συγχαρώ για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίσατε ώστε να αντιμετωπίσει η Κύπρος με επιτυχία τη μη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και να αποτελέσουμε το πρότυπο για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών εξετάσεων των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν την ανάγκη όπως συνεχίσετε τους εντατικούς ελέγχους, οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί και να καταγγέλλονται όσοι ενεργούν κατά παράβαση των διαταγμάτων. Δεν θα πρέπει να εφησυχαστούμε, ούτε και να επιτρέψουμε στους λίγους να ακυρώσουν τις σκληρές και επώδυνες θυσίες της πλειοψηφίας των πολιτών μας που έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες.

Η ασφάλεια των πολιτών μας, αποτελεί για την Κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά, προτεραιότητα. Έτσι, θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να προσφέρουμε περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες μας, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες. Θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος, και μέσα από σκληρή δουλεία να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της ίδιας της κοινωνίας μας, αφού η εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του έργου που επιτελεί η Αστυνομία.

Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που έχετε να αντιμετωπίσετε, όμως οι ψηλές προσδοκίες που έχει από εμάς η κοινωνία μας θα πρέπει να ικανοποιηθούν. Γι’ αυτό είμαι έτοιμη να στηρίξω τον Αρχηγό Αστυνομίας που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου, την Ηγεσία και όλους εσάς για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στην Αστυνομία, πράγμα που δυσκολεύει περισσότερο το έργο σας. Για επίλυση σε μεγάλο βαθμό αυτού του προβλήματος, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και αναμένεται ότι στις 3 Αυγούστου θα προσληφθούν 113 νέοι Αστυνομικοί και ακολούθως θα γίνει πλήρωση 350 κενών απο-παγοποιημένων θέσεων Αστυνομικών, Ειδικών Αστυνομικών και Πυροσβεστών, οι οποίοι θα συμβάλουν θετικά σ’ αυτή την προσπάθεια.

Πρέπει να πούμε ότι οι νέες προσλήψεις στηρίζονται στα νέα κριτήρια που έφερε αυτή η Κυβέρνηση, με στόχο τη θεσμοθέτηση διαφανών και αξιοκρατικών διαδικασιών, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσληψη ικανών προσώπων, τα οποία μπορούν να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο που απαιτείται σήμερα, για την ασφάλεια και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Επίσης, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα συνεχίσει να αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Στη Βουλή βρίσκονται τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, για την οποία υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες, με απώτερο στόχο τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, την εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης της μάθησης και τη θεσμοθέτηση του ορθού πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, γνωρίζω ότι η Αστυνομική Ακαδημία έχει αναβαθμιστεί, έχει συνεργασίες με πανεπιστήμια και σχολές στην Κύπρο και στο εξωτερικό και είμαι βέβαιη ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, ώστε να υπάρχει συνεχής αναβάθμιση της Αστυνομίας.

Το ενδιαφέρον μας για το ανθρώπινο δυναμικό αποδεικνύεται εμπράκτως με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 Μάϊου του 2019, για σταδιακή εξομοίωση του ωραρίου εργασίας της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας, ικανοποιώντας ένα επαναλαμβανόμενο αίτημα των δυο Συνδέσμων της Αστυνομίας. Επίσης έχω καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα νέους κανονισμούς για τις μισθολογικές κλίμακες των αστυνομικών, ειδικών αστυνομικών και πυροσβεστών, οι οποίες θα έχουν αναδρομική ισχύ. Αναμένεται ότι θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και με την ψήφισή τους, θα αρθεί μια αδικία η οποία υπήρχε τόσο χρόνια εναντίον μεγάλης μερίδας συναδέλφων σας. Περαιτέρω καταβάλουμε προσπάθειες για απόπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής για όλες τις βαθμίδες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ευελπιστούμε ότι αυτό θα βοηθήσει τόσο στον διοικητικό όσο και στον επιχειρησιακό τομέα. 

Η Κυβέρνηση νοιάζεται για την ευημερία σας, γι’ αυτό καταβάλει προσπάθειες ώστε να έχετε καλύτερους χώρους εργασίας. Η παραλαβή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, πρόσφατα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου, αλλά και των εν εξελίξει έργων για ανέγερση των Αστυνομικών Σταθμών Στρουμπιού και Κουκλιών στην Επαρχία Πάφου, καθώς και η ανακαίνιση του Αστυνομικού Σταθμού Περιστερώνας στην Επαρχία Μόρφου καταδεικνύουν εμπράκτως την στήριξή μας. Να είστε σίγουροι ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν, ώστε τα υφιστάμενα κτήρια τα οποία δεν είναι κατάλληλα να φιλοξενούν την Αστυνομία, να αντικατασταθούν.

Την ίδια στιγμή όμως να τονίσω ότι η ηγεσία της Αστυνομίας και τα υπόλοιπα μέλη, δηλαδή όλοι εσείς, θα πρέπει να συμβάλλετε στην πάταξη φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία. Σ’ αυτά τα φαινόμενα, η θέση μας είναι μηδενική ανοχή, γιατί οι διεφθαρμένοι δεν έχουν καμία θέση στο Αστυνομικό σώμα, αφού καταστρέφουν τα όσα κτίζει η συντριπτική πλειοψηφία σας.

Επίσης θα συνεχίσουμε την τεχνολογική αναβάθμιση της Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος αλλά και τις νέες μορφές εγκλήματος. Θέλουμε μια σύγχρονη Αστυνομία, η οποία να μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ένα διαρκώς τεχνολογικά εξελισσόμενο περιβάλλον, με μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις. Συνεχίζονται οι προσπάθειες των αξιολογήσεων Σένγκεν με στόχο να μπορέσει η Αστυνομία να αναπτύξει επιχειρησιακά το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν 2ης γενιάς (SISII). Επίσης εργαζόμαστε για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων μας με άλλες ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις για αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Αγαπητοί,

Όπως έχω προαναφέρει θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος που ταλανίζει την σημερινή κοινωνία μας, όπως είναι τα ναρκωτικά, οι οδικές συγκρούσεις, η εμπορία προσώπων, αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος των παιδιών όπως είναι η παιδική πορνογραφία αλλά και κάθε μορφής κακοποίησης παιδιού, η τρομοκρατία, η παράτυπη μετανάστευση, και γενικά η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τον κάθε πολίτη αυτού του τόπου.

Θα ήθελα όμως να σταθώ στο θέμα των ναρκωτικών. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα σύνθετο, πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά τη δημόσια υγεία, τη συνοχή της κοινωνίας μας, το μέλλον της νεολαίας μας. Σίγουρα χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων για μείωση της ζήτησης, της προσφοράς, της θεραπείας αλλά και της κοινωνικής επανένταξης. Την ίδια στιγμή όμως η Αστυνομία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ως Υπουργός αλλά και ως μητέρα μπορώ να αφουγκραστώ τις ανησυχίες της κοινωνίας μας για την ανησυχητική αυξανόμενη χρήση τους, ιδίως στους νέους μας. Η κοινωνία αγωνιά και ζητά καθημερινά τη βοήθεια μας. Επομένως θα πρέπει να σταθούμε τροχοπέδη στους εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι καταστρέφουν καθημερινά δεκάδες παιδιά τα οποία σήμερα είναι της γειτονιάς μας, αύριο μπορεί να είναι της ίδιας της οικογένειάς μας. Σας καλώ όπως ο κάθε ένας από μας συνεισφέρει από την θέση που είναι ταγμένος να υπηρετεί, προσφέροντας το δικό του λιθαράκι για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Ως κυβέρνηση, σας έχουμε δώσει επιπρόσθετα εργαλεία με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αλλά και με απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες, γι’ αυτό και αναμένουμε ότι θα γίνουν περισσότερα ώστε να σώσουμε τα παιδιά μας.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό θέμα το οποίο βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μου, είναι τα θέματα της οδικής ασφάλειας και των οδικών συγκρούσεων. Χρειάζεται και εδώ να ενσκύψουμε στο πρόβλημα, όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά. Έχουν κατατεθεί οκτώ νομοσχέδια που αφορούν την οδική ασφάλεια και ειδικότερα την αύξηση ποινών σε θέματα που κρίνεται ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τροχαίες συγκρούσεις, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς. Ευελπιστώ ότι η Βουλή πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα ψηφίσει τα νομοσχέδια που αφορούν την αύξηση των ποινών, γιατί οι ποινές θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές και αυστηρές εκεί και όπου πρέπει. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αυξήσετε την αστυνόμευση στους δρόμους ώστε η παρουσία σας να είναι πιο έντονη, λειτουργώντας προληπτικά για μείωση των οδικών συγκρούσεων. Από τις αρχές του 2020, χάσαμε είκοσι τέσσερις (24) συνανθρώπους μας, έτσι θα πρέπει να εργαστούμε με στόχο να μην χάσουμε άλλους συνανθρώπους μας τόσο άδικα. Τα δικαιώματα των πεζών αλλά και των αναπήρων είναι καθήκον μας να τα προστατεύσουμε. Επομένως θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης σε πεζοδρόμια και χώρους αναπήρων. Επίσης είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τις τοπικές αρχές, τους Δήμους, για από κοινού εκστρατείες για θέματα οδικής ασφάλειας και τροχαίων παραβάσεων. Η επέκταση των εξουσιών των δημοτικών και κοινοτικών τροχονόμων, θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά, δίδοντας τη δυνατότητα να ρυθμίζουν εξωδίκως περισσότερες τροχαίες παραβάσεις. Επομένως απαιτείται συστράτευση και ευαισθητοποίηση όλων μας, ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε συμπολίτες μας από τροχαίες συγκρούσεις.

Τέλος, χρειάζεται να εργαστούμε περισσότερο όσον αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η Κύπρος έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, έχει νομοθετήσει αυστηρή νομοθεσία όπως είναι «ο περί Βίας στην Οικογένεια Νόμος», αλλά και «ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμος». Ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι την προστιθέμενη αξία του νομοθέτη να ρυθμίσει την οπτικογραφημένη κατάθεση παιδιού, ώστε η συνέντευξη κατά την εκδίκαση της υπόθεσης να θεωρείται ικανή μαρτυρία. Θεωρώ ότι, η πρακτική αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται και για γυναίκες θύματα βίας, ρυθμίζοντας τη λήψη κατάθεσης ψηφιακής ηχογράφησης. Συνεπώς, χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην ευαισθητοποίηση, στην εκπαίδευση τόσο κατά την λήψη των καταθέσεων ψηφιακής ηχογράφησης, όσο και για το τρόπο λήψης αυτών των καταθέσεων, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Εάν θα πρέπει να τροποποιήσουμε ή όχι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αυτό θα το εξετάσουμε μαζί με την ηγεσία της Αστυνομίας.

Θα κλείσω λέγοντας ότι η πολιτεία αναμένει πολλά από εμάς. Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά, έντιμα και ταπεινά για να πετύχουμε το καλύτερο που θα μπορούσαμε. Πιστεύω ότι υπάρχει σωστό ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν τα τεχνικά και νομικά μέσα και ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρουμε ώστε να νοιώθουμε περήφανοι για τη θέση που η ίδια η Πολιτεία μας εμπιστεύτηκε.»

 

 

(ΝΝ/ΕΙ)