Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2018 14:03

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τη νομοθεσία που αφορά στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Για στήριξη στη ψήφιση του νομοσχεδίου που μπορεί να παραχωρεί στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπό προϋποθέσεις, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομία για πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, συζήτησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σε σημερινή συνάντησή τους.

Ο κ. Νικολάου απηύθυνε έκκληση προς όλους όπως αφήσουν την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, όπως ξέρει να την κάνει, και ζήτησε τη στήριξη όλων, τόσο στο έργο που επιτελεί η Αστυνομία όσο και στη νεοσύστατη Υπηρεσία Εσωτερικού ελέγχου μέχρι να αποδώσει έργο.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τη στήριξή του στην όλη προσπάθεια που καταβάλλει η Αστυνομία με τις έντονες δραστηριότητες της για πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος.

Θα ήθελα να επισημάνω, για άλλη μια φορά, ότι το οργανωμένο έγκλημα στον τόπο μας είναι δυστυχώς διαχρονικό, και οφείλουμε ανάλογα με τον τρόπο δραστηριοποίησής του να ενεργούμε με τις ανάλογες επιχειρήσεις και αντιδράσεις, ώστε να ελέγξουμε όσο μπορούμε περισσότερο αυτή την κατάσταση. Αυτή ήταν η προσπάθειά μας όλη αυτή την περίοδο.

Δώσαμε ως Κυβέρνηση στην Αστυνομία όσα μάς έχουν ζητηθεί, τόσο σε σχέση με την υποστήριξή της όσο και σε σχέση με τα όπλα και τα μέσα που μπορεί να έχει στη διάθεσή της για τη διερεύνηση του εγκλήματος. Επεξήγησα στον κ. Νεοφύτου ότι για να μπορέσει η Αστυνομία να διερευνήσει εις βάθος το οργανωμένο έγκλημα και να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας στις περιπτώσεις των οργανωμένων ομάδων, και κυρίως στις περιπτώσεις της εμπορίας ναρκωτικών, χρειάζεται να της παραχωρηθεί η δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, καθώς και η ταυτοποίηση των κατόχων καρτών προπληρωμένης ομιλίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και βεβαίως, συζητήσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για να παραχωρηθεί μια τέτοια δυνατότητα, ώστε να προστατευτεί όσο γίνεται περισσότερο η καταχρηστική αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας και του μέσου που θα παραχωρηθεί στην Αστυνομία.

Περαιτέρω, εξέφρασα τις ευχαριστίες μου προς τον κ. Νεοφύτου για την υποστήριξη που είχαμε κατά τη συζήτηση του ειδικότερου ζητήματος που αφορά στην παραδοχή, μετά από έρευνα που έγινε ανάμεσα στο προσωπικό, του προβλήματος της διαφθοράς στην Αστυνομία. Μαζί με τον ΔΗΣΥ και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα καταφέραμε να ψηφιστεί μια νομοθεσία, η οποία δίδει εφόδια και δυνατότητες στην Αστυνομία και ειδικότερα στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου για αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Θα ήθελα να τονίσω εκ νέου ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου ενεργεί κάτω από την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και μόνο, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανεξαρτησία των ερευνών της από την ηγεσία της Αστυνομίας, ώστε να μπορεί να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαφθοράς στην Αστυνομία. Γι’ αυτό εκφράζω τη λύπη μου γιατί ακόμη και χθες, κάποιοι προέτρεξαν να μηδενίσουν αυτή την προσπάθεια που έκανε η εκτελεστική εξουσία μαζί με τη νομοθετική, με όλα τα κόμματα και είχε αίσιο τέλος τον Δεκέμβριο του 2017, με την ομόφωνη ψήφιση των σχετικών νόμων.

Εκτελεστική και νομοθετική εξουσία αποφάσισαν ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μπορέσουν να διερευνηθούν αυτά τα φαινόμενα. Κι όμως, χωρίς κάποιοι να αφήσουν αυτή την Υπηρεσία να αποδώσει έργο, προσπάθησαν εξ υπαρχής να εκμηδενίσουν την όλη προσπάθεια και να υποσκάψουν μια υπηρεσία στην οποία προσδίδουμε ότι θα μπορέσει να διερευνήσει τα φαινόμενα διαφθοράς. Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί αυτή η ενέργεια, αλλά παράκλησή μου είναι να δώσουμε όλοι την απαιτούμενη στήριξη προς την Αστυνομία.

Εάν θέλουμε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, μέσα από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς που έχει κάνει η Αστυνομία και τους οποίους εκτελεί καθημερινώς, πρέπει να την αφήσουμε να κάνει το έργο της και να την στηρίξουμε. Όχι να προσπαθούν κάποιοι, με διάφορους τρόπους, να εκμηδενίσουν την προσπάθεια και το έργο που γίνεται αυτή την περίοδο».

Κληθείς να διευκρινίσει τα όσα ανέφερε σχετικά με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, ο κ. Υπουργός είπε ότι απλώς απευθύνει έκκληση προς όλους να αφήσουν αυτή την Υπηρεσία να αποδώσει έργο. «Η Υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε τον Μάρτιο και ξεκίνησε άμεσα δουλειά. Λειτουργεί σε Γραφεία εκτός του Αρχηγείου της Αστυνομίας, ώστε να διασφαλίζεται περισσότερο η εχεμύθεια. Οι έρευνες γίνονται υπό τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέως και έχουν ρητή πολιτική θέση όπως όλες οι πληροφορίες ή καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, να διερευνώνται πλήρως και σε βάθος. Δεν νομίζω να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία σε οποιονδήποτε επιθυμεί να αμφισβητήσει τη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας, η οποία μόλις τώρα έχει συγκροτηθεί με βάση νόμο. Είναι η πρώτη φορά που τολμά εκτελεστική εξουσία να πάρει τέτοιες αποφάσεις και να προωθήσει τέτοια δραστικά νομοσχέδια που έχουν ως στόχο τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν τη διαφθορά», επεσήμανε.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι παρά τις συλλήψεις, δεν υπάρχει αποτέλεσμα σε προσωποκρατήσεις για το θέμα του εγκλήματος, ο κ. Νικολάου είπε: «Πολλές φορές έχουν τεθεί άτομα σε προσωποκράτηση. Κανείς δεν μπορεί να τεθεί σε προσωποκράτηση εάν δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι με βάση την ποινική δικονομία. Αφήστε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, όπως ξέρει να την κάνει, και να μην αδημονούμε για προσωποκρατήσεις. Η Αστυνομία λαμβάνει καταθέσεις και διερευνά υποθέσεις. Αφήστε την να κάνει τη δουλειά της, εκτός εάν θέλουμε κάποιοι να υποκαταστήσουμε τον Αρχηγό, την ηγεσία, τους εμπειρογνώμονες που έχει η Αστυνομία ή τους έμπειρους αξιωματικούς, και να αναλάβουν άλλοι τον ρόλο τους», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου σχολιάζοντας την ενημέρωση που έγινε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ανέφερε: «Ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης, ώστε να παρασχεθούν τα αναγκαία και απαραίτητα εργαλεία για την πάταξη του εγκλήματος στον τόπο μας. Και φυσικά, αφού διασφαλίσουμε το απόρρητο της επικοινωνίας των νομοταγών πολιτών και μέσα από αυστηρούς κανόνες, να παρέχεται η δυνατότητα στην Αστυνομία για χρήση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Επίσης, για οποιοδήποτε άλλο νομοθέτημα κρίνει το κράτος ότι θα είναι επιπρόσθετο όπλο στην φαρέτρα της Αστυνομίας, εμείς δηλώνουμε παρόντες.

Τα θέματα της εγκληματικότητας δεν έχουν χρώμα. Για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να θωρακίσουμε την Αστυνομία. Και πρέπει να κρατήσουμε υψηλά το ηθικό του κάθε αστυνομικού, του κάθε αξιωματούχου της ηγεσίας της Αστυνομίας. Ταπεινά το λέω, παρόλο που είμαι ένας από τους πολιτικούς που καλωσορίζω την κριτική και είμαι ανεκτικός ακόμη και σε ακραίες κριτικές: τώρα είναι η ώρα να θωρακίσουμε όλοι την Αστυνομία. Χρειάζεται τη στήριξή μας.

Έγιναν λάθη; Είχαμε παραλήψεις; Βεβαίως, και λάθη έγιναν και παραλήψεις υπήρχαν, αλλά ας μη μηδενίζουμε. Είναι αυτή η Αστυνομία και αυτή η ηγεσία της Αστυνομίας που τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τεκμηρίωσε υποθέσεις διαπλοκής αλλά πέτυχε την καταδίκη πολλών που είχαν σχέση με διαπλοκή και διαφθορά και σήμερα εκτίουν ποινές εντός της φυλακής. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αλλά ας μην παραγράφουμε και τις επιτυχίες της Αστυνομίας. Για τις επιτυχίες είμαστε όλοι πατεράδες. Τα λάθη, τις παραλήψεις, τις αποτυχίες, τις αφήνουμε ορφανές ή τις φορτώνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην Αστυνομία και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Σήμερα παρακολουθούμε την αποφασιστικότητα της Αστυνομίας να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα. Ειλικρινά διερωτώμαι, αυτή την ώρα οι οποιεσδήποτε κριτικές πόσο βοηθούν το έργο της Αστυνομίας;

Θα ήθελα να πω και κάτι για εμάς τους πολιτικούς. Δεν εξαντλείται ο χρόνος. Θα είμαστε εδώ και σε μια εβδομάδα και σε ένα μήνα, και μικρόφωνα θα έχουμε μπροστά μας καθημερινώς, και κάμερες. Ας στείλουμε σήμερα όλοι ένα μήνυμα: όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, ότι είμαστε δίπλα από την Aστυνομία και το οργανωμένο έγκλημα θα βρει απέναντί του ενωμένη την πολιτική ηγεσία του τόπου».

(ΕΚ/ΜΛ/ΕΙ)