Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2023 17:45

Ο βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου συμμετείχε σε αποστολή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στις ΗΠΑ. Στην αποστολή συμμετείχε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ και Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης, κ. Πανίκος Λεωνίδου.

Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών με τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό βουλευτή κ. Τζον Σαρμπάνη, τον οποίο ενημέρωσε για τη διεθνή εκστρατεία διαφώτισης της ΔΣΟ αναφορικά με το ζήτημα της βεβήλωσης και της αλλαγής της χρήσης χώρων λατρείας και ναών. Επισημάνθηκε ειδικότερα η καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας και η καταστροφή της χριστιανικής κληρονομιάς σε διάφορους εμβληματικούς Ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια στην Τουρκία. Ο κ. Λεωνίδου σημείωσε, συναφώς, ότι η εκστρατεία για καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τις τουρκικές αρχές σκοπεί στην γενικότερη προβολή του ζητήματος αυτού, περιλαμβανομένης της βεβήλωσης θρησκευτικών μνημείων και ναών στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης στήριξης από το αμερικανικό Κογκρέσο του δίκαιου αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός λαός για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Στη Νέα Υόρκη, η αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με διάφορους φορείς, με αντικείμενο την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και την ανταλλαγή απόψεων για δυνατούς τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας και της δρομολόγησης κοινών πρωτοβουλιών με τη ΔΣΟ. Κατά τις συναντήσεις, επισημάνθηκε ιδιαίτερα ο κίνδυνος εξάλειψης που διατρέχει ο Χριστιανισμός στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, σε συνάντηση της αντιπροσωπείας με τη διευθύντρια του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών κα Nihad Saad, ο κ. Λεωνίδου τόνισε ότι οι αλλαγές της χρήσης θρησκευτικών μνημείων παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε, παράλληλα, τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια και οι διακοινοβουλευτικοί θεσμοί για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, μέσω της προώθησης του διαθρησκειακού διαλόγου και της αλληλοκατανόησης μεταξύ λαών και πολιτισμών. Επισημάνθηκε, τέλος, η σημασία υιοθέτησης σχετικών νομοθετικών πράξεων, με σκοπό την καταπολέμηση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και της υποκινούμενης τρομοκρατίας από ακραίες θεολογικές ιδεολογίες και αντιλήψεις.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)